DOV-voorman roept gemeente Dordrecht op tot praktische daadkracht

21 november 2011

DORDRECHT -De voorzitter van de  Dordtse Ondernemers Vereniging, (DOV), Paul Hendriks roept de gemeente Dordrecht op tot praktische daadkracht. Op de website van de vereniging vraagt hij om bestuurders die met zin voor de realiteit de problemen aanpakken.

 

Verhaal van de DOV-site;

De stad Dordrecht wacht op zichtbare daadkracht

Voorzitter Paul Hendriks

Waar staat Dordrecht als stad? Wat streven we al jaren – met woorden – na, en wat hebben we inmiddels de laatste jaren concreet bereikt?De vraag stellen is heel wat simpeler dan het juiste antwoord formuleren. Zeker, er zijn altijd enkele economische lichtpunten te ontdekken aan de horizon. Bijvoorbeeld dat steeds meer mensen in onze stad het lef hebben een eigen bedrijf te beginnen. De Kamer van Koophandel meldt het als een “economisch” succesje. In de eerste helft van dit jaar registreerden zich maar liefst 500 starters. Een stijging van 22 procent ten opzichte van het jaar 2010. Daarmee is Dordrecht koploper in de regio en zelfs de beste in heel Nederland. Een mooi bericht. Zeker als we bedenken dat het Onderzoekcentrum Drechtsteden nog niet zo lang geleden een heel ander geluid liet horen: weinig tekenen van economisch herstel in onze regio en een stijgende werkloosheid. Ook de verkoop van woningen scoorde onvoldoende.


Soms droom ik van bestuurders en uitvoerders met realiteitszin.Maar wat is het perspectief van Hollands oudste stad precies? Nee, ik wil het niet hebben over de “publieke” discussie over de bereikbaarheid van ons winkelhart, de wijkcentra in de afgelopen zomermaanden, de omleidingroutes of de voortdurende debatten over de toegang tot het Centraal Station. Publieke werken kosten nu eenmaal tijd en zorgen voor evenzoveel overlast.Waar we wél op wachten is daadkracht en slagvaardige besluitvorming. Dus citeer ik maar uit het rapport “Dordrecht, Brancheringsadvies Binnenstad”. En wat lees ik op de eerste pagina? “Dordrecht wil vernieuwend winkel- en horeca-aanbod in de binnenstad stimuleren en de aantrekkingskracht van de binnenstad versterken”. En verder: “Centraal in dit rapport staan de functies detailhandel, aangevuld met (dag)horeca, dienstverlening en ambachten”. Maar het rapport besluit vervolgens met de volgende opmerkingen: “De positie van Dordrecht blijkt vanwege het imago achter te blijven. Marketing en promotie en het aantrekken van meer bezoekers vormen daarom een OPGAVE voor Dordrecht”.Zowel richting bewoners, bezoekers als potentiële ondernemers. De vestiging van nieuwe winkel- en horecaformules draagt rechtstreeks bij aan een verbetering van het imago en biedt mogelijkheden voor stadspromotie. Dit is dan ook een van de opgaven voor Dordrecht.Een duidelijker signaal is amper denkbaar en oud-wethouder Ferdinand van den Oever was er destijds eerlijk over. “De binnenstad moet beter” was zijn credo. Maar inmiddels is het “stil” geworden in de stad. Wel is het aantal horecazaken afgenomen, verlaten ondernemers het winkelcentrum Drievriendenhof, is wethouder Jasper Mos op zoek naar een nieuw evenemententerrein voor de zomerkermis, raakten 1200 bezoekers – velen van buiten de stad – die een concert in de Grote Kerk wilden bijwonen, het spoor in onze stad volledig bijster.Nee, ik ben geen pessimist, maar ik droom soms van bestuurders en uitvoerders die met zin voor realiteit de problemen van onze stad in kaart brengen. Die zich realiseren dat de overheid als eerste de praktische voorwaarde moet scheppen om Dordrecht aantrekkelijk te maken voor de consumenten van buiten en het bedrijfsleven. Rapporten en enthousiaste presentaties horen daar zeker bij. Nu nog praktische daadkracht!Paul Hendriks


Voorzitter DOV

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.