Enquête DOV: ,,Koopavond weg, winkels dagelijks tot laat open”

12 mei 2012
Enquête DOV: ,,Koopavond weg, winkels dagelijks tot laat open”

DORDRECHT – De koopavond afschaffen, maar de winkels vier dagen in de week openhouden tot ’s avonds bijvoorbeeld 20.00 of 21.00 uur. Met dit idee wil de Dordrechtse Ondernemersvereniging (DOV) een totaal nieuwe weg inslaan om Dordrecht voor de consument uit stad en regio weer op de kaart te zetten. ,,Het nieuwe winkelen vraagt om een revolutionaire wijziging”, geeft de DOV aan.

Het idee van het DOV bestuur komt na bestudering van de antwoorden die het publiek heeft gegeven op de enquête of de wekelijkse koopavond van de donderdag naar de vrijdagavond moet worden verzet. Resultaat? Het maakt de Dordtse consument eigenlijk niet zoveel uit op welke van de twee avonden de winkels open zijn. Wél reageerden de ondervraagden enthousiast op het idee om de winkels ’s avonds langer open te houden. Vooral het ondervraagde jongere publiek en invullers van de internetenquête hebben hier positief op gereageerd.

Verrassend
Na bestudering van alle reacties komt het bestuur van de DOV tot de conclusie dat de winkels eigenlijk elke avond langer open zouden moeten zijn. Het advies aan de belanghebbenden zou moeten zijn: de traditionele koopavond in zijn geheel af te schaffen en de openingstijden van dinsdag tot en met vrijdag aan te passen, door bijvoorbeeld ’s ochtends later open te gaan en pas om 20.00 of 21.00 uur ’s avonds te sluiten. Op maandag zouden de winkels vervolgens alleen in de middaguren open kunnen zijn, terwijl op zaterdag de reguliere tijden gehandhaafd kunnen worden.

“De meeste mensen werken tussen 8.00 uur en 17.00 en dus kunnen ze aansluitend nog mooi even shoppen in het stadshart en de wijkwinkelcentra. Ook sluiten latere sluitingstijden veel beter aan op de Dordtse horeca. Het is een nieuwe koers die naar onze stellige overtuiging past in deze tijd”, aldus de DOV.

Onderscheidend
Volgens de DOV heeft Dordrecht hiermee een mooie kans zich te onderscheiden van de omringende steden en kunnen de winkeliers zo beter concurreren met de oprukkende webwinkels. Volgens de DOV sluiten latere sluitingstijden van de winkels naadloos aan bij de ontwikkelingen die zich in de samenleving
voltrekken. ,,Veel partners werken beiden, al dan niet in deeltijd. Er is op de dag geen tijd meer om te shoppen en men is ook niet bereid om er een vrije dag voor op te nemen. Winkeliers zouden zich daarom beter aan kunnen passen aan de wens van de consument in plaats van dit andersom te verlangen. Onze stad Dordrecht kan zich met deze openingstijden in de regio weer op de kaart zetten als aantrekkelijke winkel- en horecastad” aldus de DOV.

Discussiebijeenkomst
Dat er aan dit verrassende idee ook praktische haken en ogen zitten is het bestuur van de DOV zich bewust. Het is echter aan de winkeliers zelf om een beslissing te nemen over de broodnodige koerswijziging. De DOV benadrukt dat het van groot belang is dat de aanpassing van de openingstijden breed gedragen wordt. Om het tot een succes te maken dienen alle winkeliers hieraan mee te willen werken.

Dordrecht Marketing organiseert binnenkort een discussiebijeenkomst waaraan zowel winkeliers als experts aan deel zullen nemen. De DOV hoopt dat haar suggestie in de discussie wordt meegenomen als mogelijke optie en is bereid om de winkeliers daar waar mogelijk bij te staan als het gaat om het regelen van praktische zaken, zoals bijvoorbeeld het aanpassen van het parkeervergunningenbeleid.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.