Landelijke Raad van Kerken vestigt aandacht op Psalm 43 als herdenkingsinitiatief uit Dordrecht

02 mei 2014
Landelijke Raad van Kerken vestigt aandacht op Psalm 43 als herdenkingsinitiatief uit Dordrecht

DORDRECHT –  De landelijke Raad van Kerken heeft op de eigen website nog de suggestie gedaan om psalm 43 een rol te laten spelen als vorm van herdenken op 4 mei. De Nederlandse Raad van Kerken meldt daarbij dat het initiatief om psalm 43 op zondag 4 mei een plek te geven uit Dordrecht komt.

In NCRV Plein 5, op radio 5, zal vrijdag 2 mei rond kwart over twee aandacht zijn voor psalm 43. EO radio besteedt zaterdagavond ook aandacht aan de psalm in het programma Laat ons de rustdag wijden.

Behalve in verschillende Dordtse kerken zal in Nederland op 4 mei de psalm een plek krijgen, die een relatie heeft met de achttien doden uit het gedicht van Jan Campert. In Zwolle is er een kerkdienst tegenover het herdenkingsmonument met een centrale plek voor psalm 43. Zwolle is overigens de thuisbasis van de voorman van de ChristenUnie, Arie Slob, die psalm 43 ook op 4 mei een vaste plek zou willen geven.

In Oudewater, de gemeente van oud-Dordtenaar en burgemeester Pieter Verhoeve, geeft de psalm de volgende plek: Om 21.00 uur begint het slotconcert in de Grote of Sint Michaëlskerk  van Oudewater met orgelimprovisaties van vaderlandse liederen. Nieuw dit jaar is het zingen van een geuzenpsalm. Daar blijft het niet bij, want de aanwezigen krijgen ook nog een historische toelichting op dit psalm (43).

Ook in Urk krijgt de psalm aandacht: ,,Opnieuw klonk in de pers de oproep om op 4 mei in de kerkdiensten psalm 43 te zingen. Psalm 43 is nauw verbonden met het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 13 maart 1941 vond de eerst grote fusillade plaats. Achttien mensen werden gewetenloos neergeschoten. Vijftien van hen hoorden bij de Vlaardingse verzetsgroep ‘De Geuzen’, de drie anderen waren Februaristakers. Naar aanleiding van deze gebeurtenis maakte Jan Campert het beroemde gedicht: ‘De achttien doden’. Minder bekend is dat de ter doodveroordeelden op weg naar de fusilladeplaats Psalm 43 zongen. ‘Dan ga ik op tot Gods altaren’. Volgens ooggetuigen zongen ze het eerste en het vierde vers.” En er is heel veel reden om psalm 43 te blijven zingen: ‘Geduchte God, hoor mijn gebeden, strijd voor mijn recht en maak mij vrij…’. ‘Opdat mijn ziel Uw naam belij’ en U geheiligd zij.’

In Friesland in HARKEMA: ,,In verband met de nationale herdenking is er op zondag 4 mei een speciale dienst in de vGKN-kerk van Harkema. De samenkomst is bedoeld voor het hele dorp en vormt de opmaat naar de stille tocht en de bloemlegging ’s avonds bij het monument. Centraal staat Psalm 43: ‘Dan ga ik op tot Gods altaren, tot God, mijn God, de bron van vreugd’.Ds K. Snijder, die dienst leidt, zegt hierover: “Dit is de Psalm die voor altijd is verbonden met de executie van achttien verzetsstrijders op de Waalsdorpervlakte. In hen gedenken wij al die mannen en vrouwen die hun leven offerden in de strijd voor onze vrijheid.

4 mei morgendienst in Maasland (gezamenlijk RK en PKN):

‘Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’ In de morgendienst op 4 mei hoop ik hierbij stil te staan. We hopen dan ook uit Psalm 43 te zingen.

Deze Psalm klonk op 13 maart 1941 onder dramatische omstandigheden in de Scheveningse gevangenis. Op die dag, 73 jaar geleden, werden achttien mannen, vijftien verzetsmensen van de verzetsgroep de Geuzen en drie Amsterdamse februaristakers, uit hun cel gehaald. Zij gingen op weg naar de executie op de fusilladeplaats de Waalsdorpervlakte nabij Den Haag.

Toen zij in de rij werden gezet en zich naar de fusilladeplaats begaven, zette een van hen Psalm 43 in. Zij zongen Psalm 43 vers 1 en 4, waarin zij tot God riepen om recht ‘Geduchte God, hoor mijn gebeden’ en waarin zij ook van hun vaste hoop op God getuigden ‘Dan ga ik op tot Gods altaren.’

 

 

 

 

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.