Grote belangstelling voor 4 mei 2014 opmaat in Dordrecht voor kroonjaar 2015

05 mei 2014

DORDRECHT –    Een breed programma op 4 mei als dag van de dodenherdenking voorziet in Dordrecht nadrukkelijk in een behoefte en mag zich verheugen in een grote belangstelling.

Daarom zijn er kansen in 2015 te creëren en te verzilveren om voor een breder 4 en 5 mei programma te zorgen. De combinatie dodenherdenking en Bevrijdingsdag kan extra inhoud krijgen, want het is een kroonjaar.  Bevrijdingsdag is immers zeventig jaar na het eind van de tweede wereldoorlog en 75 jaar na het begin van die oorlog een vrije dag.

De voorzitter van het Platform Raad van Kerken,  Hans Berrevoets, gelooft dat er op weg naar 2015 verbindingen gelegd kunnen worden in de stad om herdenken en vieren nog meer te laten leven om zo vrijheid aan nieuwe generaties door te kunnen geven. De voorzitter van het centraal Oranjedag comité Henk Bax is het daar van harte mee eens.  ,,We zijn al bezig met een speciaal programma op dinsdag 5 mei 2015 in het park Merwesteyn”.  In dat park staat het bevrijdingsmonument de Levensboom van de Dordtse kunstenaar Hans Petri. Gerard Hovius, de voorzitter van het comité dat elk jaar het succesvolle 4 mei concert draagt in de Wilhelminakerk, heeft ook al plannen voor 2015.  De voorzitter van het museum 40-45, Theo Berendsen, heeft voor mei 2015 al een bijzondere expositie in voorbereiding.

Het vertrekpunt kan 4 mei 2014 zijn. Gisteren was er veel belangstelling op veel plaatsen in Dordrecht voor activiteiten rondom de dodenherdenking. Meer dan duizend mensen stonden wederom rondom het monument op het Sumatraplein toen om acht uur twee minuten stilte in acht werd genomen. Dat gebeurde gelijktijdig ook op de Dubbeldamse begraafplaats waar voor de 69 ste keer werd stilgestaan rondom eregraven (zie foto). Op Dubbeldams grondgebied werd in de meidagen van 1940 ook hard gevochten door het Nederlandse leger met een oprukkende Duitse pantserdivisie. In een huis aan de zuidendijk nabij de begraafplaats zitten nog kogelgaten, zo documenteerden vader en zoon Van der Vorm voor hun website Dordt-open-stad. 

De herdenkingen begonnen in de ochtend in kerken. Ook waren plechtigheden op de Essenhof in de zogeheten oude aula en bij de eregraven. Burgemeester A.A.M. Brok sprak op de Essenhof er en had een ontmoeting met een man van 77 jaar uit Limburg, wiens vader bij gevechten in mei 1940 in Krispijn was omgekomen.

In de Kruiskerk aan de Vrieseweg 64 begon om zeven uur de interkerkelijke herdenkingsdienst met circa 250 mensen. Deze kerkelijke herdenking staat voor 2015 voor de zeventigste keer op het programma en wordt gedragen door het Platform Raad van Kerken Dordrecht en de stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID).  Burgemeester Arno Brok en de nestor van de gemeenteraad, Nelleke de Smoker van Andel, woonden deze plechtigheid bij als traditioneel begin van de avond van de dodenherdenking in Dordrecht.

Ds. Harm Jut liet bij het welkom voorwerpen uit de tweede wereldoorlog zien, die zijn moeder had bewaard. Daarna  was er aandacht voor de Dordtse psalm 43 van verzetsstrijder Leendert Keesmaat. Deze psalm werd in honderden kerken in Nederland gezongen en gelezen. Het idee daarvoor is in 2008 in Dordrecht geboren.

Ds. GertJan Vogel werkte  het thema ,,Vrijheid geef je door”   De fractievoorzitter van het CDA, Peter Heijkoop, las twaalf namen voor. Daaronder waren acht Dordtenaren, die vanaf begin april ook worden herinnerd met een zogeheten stolpersteine voor hun huisdeur.

De plechtigheid in de Kruiskerk sloot perfect aan bij het begin van het programma op het Sumatraplein. Dat begint altijd met het formeren van een stille tocht op het Oranjepark voor het gebouw waar in 1940 de gemeentelijke HBS te vinden is. Dat was de school van de Joodse leraren Hamburger en Van Praag, die werden getroffen door een beroepsverbod. Het verhaal gaat door want Hamburger werd als slachtoffer van de oorlog bij naam genoemd in de Kruiskerk en zal op 10 mei ook worden genoemd bij de onthulling van het Jaap Burgerpark, zijn plaats- en partijgenoot in 1940.

Jubal begeleidde voor de 69 ste de plechtigheden op weg en rondom het monument op het Sumatraplein. Voor de 31 ste keer speelde dezelfde trompettist  de Last Post.   Het Centraal Oranjedag comité onder voorzitterschap van Henk Bax had besloten om de twee minuten stilte en kransleggingen bij het Sumatraplein meer inhoud te geven. ,,We sluiten aan bij de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam “, aldus Henk Bax.

Leerlingen van het Johan de Witgymnasium lazen gedichten. Zij legden daarna een krans met veteraan Piet van Huizen, die vanaf 2008 nauw betrokken is bij het Platform Stedelijke herdenking en ook psalm 43. In de ochtend had hij in de Wilhelminakerk met zijn kleindochter Vera Schop nog een gedicht voorgedragen. 

De belangstelling voor het herdenkingsconcert in de Wilhelminakerk neemt de laatste jaren toe. Burgemeester Arno Brok liet weten blij te zijn, dat deze activiteit niet om de vijf jaar in Dordrecht is, maar vanaf 2011 elk jaar een plek heeft in het 4 mei programma. Voorzitter Gerard Hovius van de organiserende stichting Bijzondere Concerten Dordrecht sprak zijn welkomstwoord in de kerk dan ook voor meer dan vierhonderd belangstellenden uit.

Ditmaal stond het laten klinken van de Joodse (muziek) cultuur centraal. Burgemeester  Brok vond dat een juiste keuze, want meer dan tweehonderd Joodse Dordtenaren waren in de oorlogsjaren weggevoerd en nooit meer teruggekeerd. Voorzitter Hovius wees ook op het goede werk van de stichting Stolpersteine, die de komende jaren bij meer dan zeventig woonhuizen in Dordt herinneringsstenen laat metselen in de trottoirstenen voor de huizen van Joodse Dordtenaren.  Zo blijven namen levend, zo passend bij de Joodse cultuur en tradities. Wie wordt herinnerd, is levend in een ander weten.

Het Carmel Quintet en het Ivriet Koor Al Naharot onder leiding van dirigent Doron Peper vertolkten een muzikale cultuur, die voor 1940 zo verbonden was met Dordrecht. De stad had een Joodse buurt, een Joods badhuis, een synagoge, een school en de Rabbijnen Dasberg en Katan behoorden tot de bekenden Dordtenaren. Het Ivriet Koor bestaat pas een jaar, maar mag zich in een groeiende belangstelling verheugen. Ook het aantal leden neemt nog toe en daarom moest het koor onlangs naar een grotere oefenruimte verhuizen voor de dinsdagavond. Bertie en Jan Troost zijn de drijvende krachten achter het koor, dat de Joodse stem in de regio weer wil laten klinken. Gezien de grote interesse voor het concert is het ivrietkoor in die doelstelling zeker geslaagd. Het verlengen naar vrede klinkt ook in de muzikale keuze door en dat past geheel ook bij het 4 mei thema om vrijheid door te geven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.