Veel energie bij Drechtse Stromen

25 januari 2013
Veel energie bij Drechtse Stromen

DRECHTSTEDEN - Er is veel belangstelling om in de Drechtsteden gezamenlijk energie te besparen en op te wekken. 

Ruim zestig belangstellenden trok de eerste bijeenkomst van Drechtse Stromen op 23 januari, waar tevens het 100ste lid kon worden genoteerd. ,,Je merkt dat het onderwerp leeft. Mensen zijn blij dat we hiermee zijn begonnen,'' vertelt Jan de Keizer. Met Theo de Rooij, Frans den Houter en Paul Janssen heeft hij het initiatief van en voor burgers opgezet.
Drechtse Stromen speelt in op het groeiende inzicht dat de overgang naar schone, duurzame energie noodzakelijk is. Zowel voor het milieu als voor de portemonnee. Ook besparing helpt mee.
Het doel van Drechtse Stromen is in 2030 een energieneutraal Dordrecht. Om de 50.000 woningen en gebouwen op het eiland van duurzame energie te voorzien betekent dat het plaatsen van 900.000 zonnepanelen of 20 windturbines. ,,Er moet dus veel gebeuren en elk initiatief helpt mee. Het levert bovendien ook investeringen op voor de lokale economie.''
 
Kennisbank
Veel bewoners en bedrijven denken al na over het plaatsen van zonnecollectoren of  manieren van energiebesparing. Tijdens de eerste bijeenkomst bleek dat er vooral behoefte is aan kennis en betrouwbare informatie. Drechte Stromen wil de ervaringen van bewoners verzamelen en delen. Zo ontstaat er een reëler beeld van wat werkt, wat het kost, wat de opbrengst en terugverdientijd is. Dordtenaren hebben ook aangegeven dat ze willen investeren in een gezamenlijke windmolen.
 
Er gaan nu vier werkgroepen aan de slag met de thema's zon, wind, een kennisbank over besparing en zonne-energie en over hoe bereik en motiveer je bewoners. ,,We willen niet meer wachten,'' klonk het in de zaal. En dat is de bedoeling van Drechtse Stromen: gezamenlijk projecten opzetten die anderen inspireren tot navolging. Ook bewoners uit de Drechtsteden kunnen aansluiten bij Drechtse Stromen.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.