Meningen zijn verdeeld over plaatsing van beiaard in de toren van Stadhuis Dordrecht

10 mei 2014
Meningen zijn verdeeld over plaatsing van beiaard in de toren van Stadhuis Dordrecht

DORDRECHT - Omwonenden van het Stadhuis reageren verdeeld op de mogelijke plaatsing van een beiaard in het Stadhuis. Ad de Dordtenaar en de website van RTV Dordrecht concludeerden dat de bewoners tegen de beiaard zijn. In een reportage van RTV Dordrecht zegt Wil Hermsen van het buurtcomité dat er kan worden geleefd met een spelend klokkenspel, mits de speeltijden nog iets worden aangepast. Volgens de woordvoerder van het buurtcomité moet je niet in de binnenstad willen wonen, als je honderd procent tegen een beiaard bent.

Wethouder Piet Sleeking heeft genoteerd dat volgens een onderzoek van omwonenden negentig procent voor de komst van een beiaard in het Stadhuis is. Mocht het nu weer niet door gaan met de plaatsing, dan gaat het instrument in de verkoop op marktplaats, zo grapte Sleeking via marktplaats.

 

De gemeente moet de belangen van de omwonenden afwegen, zoals dat heet. Juridisch zijn er geen beletselen om het reeds in 2004 (!) aangeschafte instrument te installeren en te laten spelen.

(verhaal dat Dordrecht.net op 23 maart publiceerde)

DORDRECHT –  De gemeente Dordrecht zal op maandagavond 31 maart nadere informatie geven over mogelijkheden om vanauit het torentje van het Stadhuis ook een beiaard te laten klinken.

In het verleden bestond dat plan ook al, maar buurtbewoners vreesden voor (geluids) overlast en gingen tot de Raad van State in verzet.  Het voornemen ging toen de ijskast (even) in.

Het plan lag een aantal jaren stil, maar de gemeente Dordrecht beschikt voor studiedoeleinden al over een reizende beiaard. Daarom wordt gekeken of de plannen toch te realiseren zijn. Buurtbewoners vragen zich af of de bezwaren van toen wel weg te nemen zijn.

De gemeente vindt een beiaard, die vanaf 1966 ook in de toren van de Grote kerk te vinden is, juist een versterking van het historische karakter van de stad. Op 31 maart kunnen belangstellenden en omwonenden hun visie geven via een zogeheten inspraak avond in het Stadhuis.  Dordrecht kan als de plannen doorgaan nationaal en internationaal nog meer een toonaangevende beiaardstad worden.

Info van de gemeente:

De gemeente Dordrecht heeft de voormalige Franse reizende Paccard-beiaard van de stichting ARPAC gekocht. Deze beiaard telt 50 klokken op basis c2 (g1, bes1 , c2 , d2 , chrom. - c6 ) en zal worden geplaatst in het torentje van het oude stadhuis. De beiaard zal worden ingezet ter opluistering van de vele huwelijksvoltrekkingen die in het stadhuis plaatsvinden en zal worden bespeeld tijdens de weekmarkten op vrijdag en zaterdag. Een verstelbare constructie voor de galmborden of jalozieën, maakt het tevens mogelijk de beiaard in te zetten voor les- en studiedoeleinden voor het in Dordrecht gevestigde Carillon Instituut Nederland.

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.