Mijn mening Patrizia Filia: Cultuur om de cultuur

29 april 2010

DORDRECHT - De fractievoorzitter van de VVD, Jasper Mos, zei in zijn toespraak van 27 april 2010 in de gemeenteraad van Dordrecht: Geen cultuur om de cultuur, maar cultuur die mag rekenen op een breed draagvlak in de stad en bijdraagt aan de ontwikkeling van de stad.

De uitspraak “cultuur om de cultuur” kende ik niet, wel een andere: “kunst om de kunst” of “esthetische theorie die stelt dat kunst geen ander doel dan zichzelf mag nastreven en niet mag worden beoordeeld met morele, politiek of didactische criteria.’ (Van Gorp, 1991). Tussen haakjes: ik sta pal achter de theorie.

Als ik aan cultuur denk dan denk ik aan groepen mensen, volken ook, met hun eigen manier van zien, praten, eten, aankleden, vieren, bidden en noem maar op. Er zijn veel en verschillende culturen. Als ik aan kunst denk dan denk ik aan een mens met zijn subjectieve expressie. Er zijn veel en verschillenden kunsten.

Bedoelt Jasper Mos dat de stad een economische sprong kan maken met een cultuur die massamensen trekt? Geen elitair maar populair cultuur. Elitair cultuur trekt niemand en koost alleen maar geld. De elitair cultuur moet de catacomben in, weg er mee. Nee, liever grote evenementen op straat en veel cabaret in de schouwburg. Als dat zo is dan is dat al gebeurd en nog steeds aan de gang of hebben de Dordtse burgers het gevoel dat ze nog wat evenementen op straat en cabaretvoorstellingen in de schouwburg missen? Graag snel een peiling op RTV Dordrecht.

Over evenementen gesprokken. We hebben, al een tijd en zelfs twee keer per week, een evenement die op een breed draagvlak kan rekenen: de markt op het Statenplein. Ik citeer De Telegraaf: Veel markten in binnensteden kampen met teruglopende omzetten. Een positieve uitzondering is Dordrecht. In deze stad leeft de markt als nooit tevoren. De locatie, de opstelling van de kramen, de brede looppaden en de aanwezigheid van allerlei voorzieningen in de directe omgeving zijn punten waarop de Dordtse markt scoort.

Tussen haakjes: wat hebben sommigen elke keer weer tegen de markt op het Statenplein? Houden ze niet van markten misschien? Ja, dat kan nog zo zijn. Er zijn mensen die niet van markten houden of ook niet van poppen, van poppenfestivals evenmin, zeker niet de festivals die geen massamensen halen. Zo is het dus: als jij van iets niet houdt dan moet het ergens anders of liever weg, uit het oog uit het hart.

Nou, over van houden gesproken: ik hou niet van lawaai en dat is de reden waarom ik op Koninginnedag, jaar in jaar uit, niet thuis blijf en ook niet in de buurt. Ik heb ook bedaart om tijdens Kermis op vakantie te gaan maar tot nu toe geen kans, nee, nog steeds niet. Ik kan ook niet hier blijven roepen “geen Koninginnedag om Koninginnedag” of - maar liever “en” – “geen kermis om de kermis”, nee het helpt niet, het wordt toch niet stil.

Wat gebeurt als men “geen cultuur om cultuur” roept? Gaat men en de stad zich wel en breed ontwikkelen? Jasper, zeg, jij dat weet hoe het moet en is, mag ik op een duidelijk antwoord rekenen?.

(Jasper Mos is de nieuwe fractievoorzitter van de VVD. Hij hield deze week in het Stadhuis bij de installatie van het Beter voor Dordt, VVD, CDA college zijn maidentoespraak. Zijn verhaal stond als eerste op een website en wel bij zijn partij de VVD. Mede daarom is zijn verhaal ook opgenomen op Dordrecht.net).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.