Kunstenares Katinka van Haren brengt fantasiewezens Buddingh’ tot leven in boek

19 maart 2011

DORDRECHT - Vele prachtige gorgelrijmen van de bekende dichter en schrijver C. Buddingh’ zijn tot leven gebracht in kleurrijke illustraties door de Dordtse kunstenares Katinka van Haren. De woordenwatervallen over de Blauwbilgorgel, de Simmelot, de Inktpotvis of een tobberige Ratelsnoek inspireerden Van Haren tot kleurrijke potlood- en pentekeningen omringd door verfijnde dessins. Binnenkort is dit bijzondere kunstboek Gorgelrijmen & gorgelwezens verkrijgbaar in de boekhandels.

De Gorgelwezens, waaronder de beroemde Blauwbilgorgel, zijn lang geleden ontstaan vanuit de fantasie van C. Buddingh’ (1918-1985). Hij schreef vele gorgelrijmen, waarvan ruim veertig door kunstenares Katinka van Haren uitgewerkt zijn tot in detail. Wie goed kijkt naar de tekeningen herkent er vast een fietsketting in, of een klosjes garen of een geknoopt touw. Gewone dagelijkse materialen en natuurlijk de cadans van de gorgelrijmen inspireerden haar bij het creëren van de gorgelwezens.
Het boek is een belevenis voor alle leeftijden en zowel te gebruiken als voorleesboek of als kunstboek voor liefhebbers van deze tekenstijl, dessins, potlood- en pentekeningen. Het boek is een uitgave van Uitgeverij d’jongeHond.

Expositie en cd
Rondom de uitgave van het kunstboek Gorgelrijmen & gorgelwezens is er een buitenexpositie op het terrein van Weizigt Natuur- en Milieucentrum in Dordrecht. Grote billboards tonen uitvergrote boekpagina’s met daarop een gorgelrijm en de bijbehorende potlood- en pentekening. Deze bijzondere buitenexpositie is te bewonderen vanaf half mei tot en met half november.

De boekpresentatie van Gorgelrijmen & gorgelwezens is op vrijdag 13 mei in
het Koetshuis van het Weizigt Natuur- en Milieucentrum aan het Van Baerleplantsoen 30 in Dordrecht. De aanvang is 16.00 uur. Tijdens de
presentatie treedt de Dordtse muziekgroep Dichterbij op. Zij brengen liederen ten gehore van hun nieuwste cd Dichterbij gorgelt- gezongen
gorgelrijmen van Buddingh’.Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 mei zijn de originele werken te bewonderen in het Koetshuis. Daarna verhuizen de tekeningen naar galerie Volià.

Bekijk het fantasierijke boek alvast via www.gorgelwezens.nl of luister naar enkele seconden naar gezongen gorgelrijmen via www.dichterbij-dordt.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.