35 jaar Kunstrijden in Dordrecht

18 mei 2014 door Hennie van der Zouw
35 jaar Kunstrijden in Dordrecht

DORDRECHT - Dit jaar bestaat de Dordtse Kunstrijvereniging De Drechtsteden 35 jaar en dit wordt gevierd met een grote IJsshow “Time After Time” op 25 mei. Het Dordtse en regiopubliek wordt van harte uitgenodigd om deze show bij te wonen.

Aan de show nemen bijna alle 200 leden van DDD deel en zij zullen u vertederen, verrassen en ontroeren.  De schaatsers zullen u versteld doen staan van het kunstrij niveau van deze 35 jarige toonaangevende vereniging.
 
Dit betekent dat u de uitgebreide wedstrijdgroep in diverse optredens kunt bewonderen en zij zullen laten zien waarom zij tot de top van Nederland behoren.
 
Dat is niet alles want juist het brede karakter van deze vereniging maakt deze show zo bijzonder. Naast de hoogstandjes van de grote wedstrijdgroep zullen ook de recreatieve schaats(t)ers u meenemen naar vervlogen tijden, of misschien toch naar de toekomst? Wie zal het zeggen? Eén ding is zeker, het wordt een spektakel dóór en vóór jong en oud. 
 
De aanvang van de show is 13.00 en 16.00 uur in de ijshal van de Sportboulevard, Fanny Blankers Koenweg 10, Dordrecht. 
 
Geschiedenis in Dordrecht.
Op 6 juli 1979 werd Kunstrijvereniging De Drechtsteden opgericht.
 
Het schaatsen in Dordrecht is begonnen met de schaatsschool van Ton Menken op de “Ton Menkenbaan” die meerdere schaatsscholen in Nederland runde.  Toen de Ton Menken Schaatsschool ermee  ging stoppen, was dit de reden voor enkele ouders van de kunstschaatsers om een eigen vereniging op te richten: Kunstrij- en IJsdans vereniging De Drechtsteden.
 
In 1985 is de toenmalige ijsbaan failliet gegaan en werd in dat jaar de stichting SAC opgericht, (Stichting Activiteiten Centrum), bestaande uit Kunstrij- en IJsdans vereniging De Drechtsteden, IJshockey vereniging Dordrecht Lions, en de langebaanschaats vereniging IJssportvereniging Alblasserdam (IJ-A).   IJA had ook een kunstschaats afdeling evenals Vijfheerenlanden, IJssterretjes en Hoeksche Waard waarvan de kunstrijgroepen zijn opgegeaan in DDD.
 
Het Sac heeft net het  25 jarig bestaan niet gehaald en met de bouw van de Sportboulevard en de splinternieuwe ijsbaan is de Stichting  in 2010 opgeheven.
 
Het eerste bestuur van de DDD bestond uit Ton Winkelman (voorzitter), Kobie  Achterberg (secretaris) en Willem de Kievit (Ome Willem, penningmeester). Mar de Swart en huidig internationaal jurylid kunstrijden Aart Blok maakten deel uit van het bestuur.  
 
Ton Winkelman is 20 jaar voorzitter geweest van KRV De Drechtsteden en tot op de dag van vandaag  Erelid van de DDD. Kobie Achterberg maakt weer opnieuw deel uit van het bestuur in de functie van wedstrijdsecretaris en is verbonden aan de KNSB.
 
Een van de hoogtepunten uit die jaren was De Staten van Holland bokaal. Samen met de Kunstschaatsvereniging uit Den Haag (HIJH) werd afwisselend in de Houtrust en in Dordrecht gehouden, waaraan rijders uit Zuid Afrika, Amerika Canada en nog vele andere landen deelnamen. Op het hoogtepunt waren er 130 deelnemers aan dit internationale schaatsevenement.
 
Astrid Winkelman van de DDD was de eerste Nederlandse winnaar van deze ‘Staten bokaal’.
 
In de vele jaren van het bestaan van de DDD zijn er verschillende Nederlands kampioenen voortgebracht in de verschillende categorieën . Ook  de huidige hoofdcoach van de vereniging Astrid Tammeling-Winkelman kon twee maal de titel  Nederlands kampioene bij de senioren op haar naam schrijven.  Astrid was afgelopen augustus 20 jaar actief als coach bij de vereniging.
 
In 2000 presenteerde DDD de eerste ijsshow “De Movies” en ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de vereniging  presenteerde DDD ijsshow “Droomvlucht”, waarbij alle rijders van de vereniging opnieuw in een wervelende show te zien waren.
 
Vijf  jaar later, bij het 30 jarig bestaan werd een nog grotere de show “Happy Days” getoond aan het publiek. De tribunes aan beide zijden  in de grote ijshal boden meer mogelijkheden voor het publiek.
 
Nieuwe ijsbaan op de Sportbouelvard.
Na 2000 begon de klad in het kunstschaatsen te komen.  Bij het begin van het Nationaal Trainings Centrum (NTC)  werden er veel  leden van DDD naar het NTC getrokken,  dit had een aanzienlijk leden verlies tot gevolg. Enkele moeilijke jaren volgden.
 
Programma’s als ‘Sterren dansen op het ijs’  zorgden  daarna weer voor een enorme boost in het kunstschaatsen en voor de Dordtse Vereniging. Er ontstonden zelfs wachtlijsten voor de lessen basisschaatsen, die op drie dagen in de week worden aangeboden.
 
In 2010 is de nieuwe ijsbaan geopend, wat ook voor DDD een behoorlijke stimulans is geweest. Het geeft extra mogelijkheden om een breed programma aan te bieden.  Voor  de noodzakelijke continuïteit in de trainingen voor de wedstrijdgroep en het jaarlijkse schaatskamp De Dazzling Dordt Days hoeft geen ijs op andere ijsbanen gezocht te worden.  Eerdere zomerstages zoals die in Frankrijk, Duitsland Hongarije en België werden georganiseerd kunnen nu op de ijsbaan in Dordrecht met succes elk jaar worden georganiseerd.
 
Daarnaast biedt de Sportboulevard een  volwaardige ijsbaan, die helemaal voldoet aan huidige maatstaven, zodat ook de KNSB wedstrijden op de thuisbaan uitgeschreven kunnen worden en  met als hoogtepunt natuurlijk het Open Nederlands Kampioenschap  2013.
 
Ook in de afgelopen jaren hebben rijdsters van DDD vele podiumplaatsen behaald  in nationale en internationale wedstrijden. Dit jaar kon Kyarha van Tiel de nationale titel op haar naam schrijven en zijn er in alle wedstrijden podiumplaatsen voor rijd(st)ers van DDD.
 
DDD is nu één van de grootste kunstrijverenigingen van Nederland en heeft  zo’n 200 actieve leden, waarvan ruim  40 wedstrijdschaatsers en 160  recreatieve schaatsers.  Dit geeft DDD de mogelijkheid om tijdens veel uren kwalitatief hoogwaardige lessen aan te bieden aan iedereen die wil leren schaatsen en een solide basis te bieden aan de wedstrijdschaatsers. 
 
Onder voorzitterschap van Petra de Rooij draagt ook het bestuur op een bijna professioneel niveau een grote steen bij in de dagelijkse gang van zaken en in nieuwe ontwikkelingen.
 
Middels een uitgewerkt en  beproefd trainingsprogramma, ondersteund door een professioneel trainersteam is een uitgebreid topsportplan opgesteld, waarmee op alle niveaus rijders op een hoog niveau kunnen worden begeleid en gestimuleerd. 
 
Binnen de vereniging wordt samengewerkt  om nog meer te realiseren voor de top van de vereniging en niet te vergeten de omvangrijkere creatieve wedstrijdgroep. De hulptrainers worden intern opgeleid en op deze manier zal de kwaliteit naar de toekomst worden gewaarborgd. 
 
Daarnaast zal er worden gestart met het Regionaal Talenten Centrum (RTC)  in Dordrecht, de KNSB gaat dus ook een grote rol in Dordrecht krijgen. Het  trainersteam zal deze trainingen gaan verzorgen en zo het geheel naar een nog hoger plan brengen. Veel rijders van DDD zullen hiervoor worden geselecteerd.
 
DDD is er trots op dat er na 35 jaar nog steeds een goede, solide vereniging is, waar de doelstellingen van ruim 35 jaar geleden nog steeds overeind zijn gebleven. Door veel plezier en veel inzet samenwerken aan een voor iedere sporter optimale prestatie. 
 
Dit alles zal worden uitgedragen in de grote jubileum show “Time after Time”. 
 
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.