PvdA fractie Dordrecht schrijft brief aan Eerste Kamer over 'kostendelersnorm'

23 mei 2014 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - De PvdA fractie Dordrecht roept in een brief de PvdA Eerste Kamer fractie op, de korting op de AOW vanwege de 'Kostendelersnorm' bij te stellen

De PvdA-fractie Dordrecht maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de kostendelersnorm, die per 1 juli 2015 zou moeten in gaan. Zij hebben hun verontrusting in brieven kenbaar gemaakt aan staatssecretaris Jetta Klijnsma, partijvoorzitter Hans Spekman, de Tweede Kamerfractie en Eerste Kamerfractie.

Vele andere PvdA-fracties in het land sturen allemaal dezelfde brief in de hoop dat de PvdA Eerste Kamer fractie de wet bijstelt.

De kostendelersnorm (een korting van 300 euro per maand op een AOW-uitkering) brengt veel kwetsbare mensen in zware financiële problemen. De negatieve inkomenseffecten voor uitkeringsgerechtigden lopen op tot wel 34 procent, zo blijkt uit een onderzoek van het Nibud.

PvdA: "De kostendelersnorm wordt ervaren als een mantelzorgboete. Het kabinet stimuleert met bezuinigingen toch langer thuiswonen en mantelzorg? De kostendelersnorm ontmoedigt thuiswonen en mantelzorg en dat wordt als onrechtvaardig beschouwd".

De PvdA gaat hierover verder: "Het kabinetsbeleid brengt sluiting van veel verzorgingshuizen met zich mee. Het beleid stimuleert dat familie en kinderen nadenken over het zelf organiseren van de verzorging van hun ouders. Het voornemen om de kostendelersnorm op AOW-gerechtigden toe te passen, wordt daarom niet begrepen, leidt tot frustratie en wordt gezien als een ontmoediging van mantelzorg. Men wijst er op dat er veelal investeringen in en rond huis nodig zijn om permanente mantelzorg mogelijk te maken. De forse korting op de AOW-uitkering wordt gezien als een onrechtvaardige boete, die in de praktijk een averechts effect op de wens tot meer inzet van familie en vrienden in de mantelzorg voor ouderen zal betekenen."

De Tweede Kamer is al akkoord met de kostendelersnorm. Binnenkort ligt de maatregel ter besluitvorming voor in de Eerste Kamer.

PvdA Dordrecht: "Wij spreken in onze brief aan de PvdA Eerste Kamer-fractie de hoop uit dat zij haar invloed en overtuigingskracht aanwendt om dit voorgenomen beleid, deze voorgenomen wetgeving, aangepast te krijgen".

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.