Jeugdzorg in één keer naar gemeente

23 november 2011
Jeugdzorg in één keer naar gemeente

REGIO - De stelselwijziging in de jeugdzorg vindt zeer waarschijnlijk in één keer plaats en niet in fasen. Dit gaf het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag aan tijdens een bijeenkomst over de stelselwijziging georganiseerd door de provincie Zuid-Holland.  Het ministerie liet het tijdstip van de overdracht nog in het midden. Ruim 120 bestuurders en medewerkers van gemeenten en instellingen kwamen bijeen in het Provinciehuis om met de provincie een eerste stap te zetten in het proces dat zij samen, maar wel ieder vanuit een eigen rol en positie, ingaan.

Gedeputeerde Jeugdzorg Rik Janssen: “Jeugdzorg is volgens mij heel simpel: een kind dat hulp nodig heeft, moet die hulp ook krijgen op het juiste moment en op de juiste plek. Wij moeten dat op een goede manier organiseren. Nu en straks in het nieuwe stelsel. Vandaag hebben we met de gemeenten afspraken gemaakt om samen op te trekken in de aanloop naar de stelselwijziging. Gemeenten zijn primair aan zet. Ik zie het als de taak van de provincie om hen vanuit de kennis, kunde en ervaring die we hebben opgebouwd, te ondersteunen”.

Het Rijk legt alle jeugdzorgtaken bij de gemeenten neer. Daarbij gaat het niet alleen om een wijziging van de bestuurlijke structuur en van de organisatie van de uitvoering, maar ook om een vernieuwing van de inhoud van de zorg. Tot de overdracht blijft de provincie haar jeugdzorgtaken minimaal op het huidige niveau uitvoeren. Daarnaast voert de provincie daar waar mogelijk verbeteringen in de keten van de jeugdzorg door, zodat deze voor de nieuwe toekomst is ingericht. Dit alles in het belang van de jeugdigen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.