Uitkomst bodemonderzoek Regulushof bekend

16 juni 2014 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Concentratie asbest laag en onder de norm, toch saneren.

De resultaten van onderzoek naar asbestverontreiniging in plantvakken in de Regulushof tonen een lage concentratie asbest aan. De vakken moeten volgens de norm niet gesaneerd worden maar de gemeente heeft besloten dit wel te doen. Vanaf maandag 16 juni starten de werkzaamheden.

In de Regulushof in Sterrenburg is vorige maand in een aantal plantvakken asbestverontreiniging aangetroffen (persbericht 24 april). Bij nader onderzoek zijn naast een visuele inspectie en het graven van sleuven in de grond ook grondmonsters genomen. De resultaten van dit onderzoek zijn (relatief) gunstig. In de grond van de plantvakken zijn stukjes asbest aangetroffen maar in een lage concentratie (minder dan 100 mg/kg droge stof) waardoor niet gesaneerd hoeft te worden.

Omdat bijvoorbeeld bij schoffelwerkzaamheden of bij heftige regen toch nog stukjes asbest naar boven kunnen komen, is besloten alle plantenvakken 50 cm af te graven en aan te vullen met nieuwe grond. Vanwege de lage concentratie asbestverontreiniging, hoeven de werkzaamheden niet onder asbestcondities (zoals beschermende kleding) te worden uitgevoerd.

Schone grond
De nieuwe grond die wordt aangebracht is voorzien van een certificaat schone grond en zal (visueel) schoon van verontreinigingen zijn. Ook de compost die hier boven op komt, wordt gecontroleerd. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid zal dit begeleiden en controleren.

Tijdelijke inrichting plantvakken
Op maandag 16 juni zal Allgroen BV uit Dordrecht starten met de uitvoering van de werkzaamheden. De drang- en bouwhekken worden na de werkzaamheden weggehaald. Volgens planning zijn de werkzaamheden uiterlijk 20 juni gereed, zodat daarna de plantvakken tijdelijk ingericht kunnen worden. De vakken worden met zomergoed (eenjarige beplanting) ingeplant. In september wordt met omwonenden gesproken over een definitieve inrichting. Zij zijn alvast in een brief gevraagd ideeën of suggesties aan te leveren bij de gemeente.

Rigelhof
De gemeente heeft niet alleen in de Regulushof onderzoek gedaan naar asbestverontreiniging. Ook in de Rigelhof blijkt na onderzoek een plantvak met een lage concentratie asbest verontreinigd te zijn. Deze grond (zelfde partij grond als Regulushof) wordt vanaf volgende week van schone grond voorzien. Omwonenden zijn hierover via een brief op de hoogte gesteld.

Overige drie locaties
Eind mei is uit onderzoek gebleken dat een deel van de partij grond verwerkt is in plantvakken in de Spuiboulevard en Keteldiep en een wegberm in de Burgemeester Jaslaan (persbericht 27 mei). De gemeente heeft ook hier bodemonderzoek laten doen om te controleren of deze grond asbestverontreiniging heeft. De uitkomsten van dit onderzoek zijn begin volgende week bekend.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.