Dordrecht moet zelfredzaam zijn bij overstromingen

17 juni 2014
Dordrecht moet zelfredzaam zijn bij overstromingen

DORDRECHT - Het Eiland van Dordrecht moet zelfredzaam zijn op het gebied van waterveiligheid. Dat is een van de belangrijkste aanbevelingen voor de Drechtsteden uit het adviesrapport van het Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Op maandag 16 juni overhandigde de Stuurgroep Rijnmond-Drechtsteden in Rotterdam het advies aan Deltacommissaris Wim Kuijken.

Het advies van de Stuurgroep aan de Deltacommissaris is een van de bouwstenen voor het nieuwe waterveiligheids- en zoetwaterbeleid. De Deltacommissaris brengt op zijn beurt advies uit aan de minister van Infrastructuur en Milieu.

Betrokkenheid
Wethouder Piet Sleeking, lid van de stuurgroep, was bij de overhandiging van het advies aanwezig om de strategie voor de Drechtsteden toe te lichten. "Betrokkenheid en bewustzijn bij bewoners en bedrijven is essentieel. Wat kunnen zij zelf doen om te overleven en schade te beperken”, aldus de wethouder.

Voorloper
Als het gaat om de waterveiligheidsmaatregelen, loopt Dordrecht voor op andere gemeenten. Piet Sleeking: “Samen met regionale partners zijn wij al gestart met een zogeheten Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) onderzoek om Dordrecht te beschermen tegen overstromingen.”

Meerlaagsveiligheid
Het Eiland van Dordrecht is een unieke locatie in Nederland omdat het te maken heeft met hoogwater van zee en hoge waterstanden van de rivieren. Om Dordrecht te beschermen tegen een onverhoopte calamiteit, is een bredere benadering nodig om de risico’s te beheersen. Bij meerlaagsveiligheid gaat het om drie elementen: bescherming door dijken, bij de ruimtelijke ontwikkeling rekening houden met hoogwater en beperking van de schade door bijvoorbeeld goede voorlichting en evacuatie.

Experience Centre
Om kennis en ervaring op het gebied van waterveiligheid te bundelen, werkt de gemeente Dordrecht in samenwerking met overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven aan een Experience Centre. “Daarbij is Dordrecht te zien als een soort Living Lab waar geëxperimenteerd wordt met meerlaagsveiligheid. Onze kennis en ervaring op dat gebied willen we dan ook internationaal onder de aandacht brengen. Omdat er zoveel partijen bij betrokken zijn, is het slim om kennis en ervaring uit te wisselen”, aldus Piet Sleeking.

Stuurgroep
De Stuurgroep van het Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden bestaat uit het ministerie van Infrastructuur & Milieu, de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard (namens de waterschappen), gemeente Rotterdam, gemeente Dordrecht (namens de Drechtsteden) en het Havenbedrijf Rotterdam. Gezamenlijk hebben zij onderzocht hoe de inwoners van deze regio ook in de toekomst beschermd blijven tegen overstromingen en hoe er voldoende zoet water ter beschikking blijft.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.