Energiehuis geeft minder overlast dan verwacht

16 juli 2014 door Hennie van der Zouw
Energiehuis geeft minder overlast dan verwacht

DORDRECHT - Bewoners in de omgeving hebben minder overlast van het Energiehuis dan ze vooraf hadden verwacht. De komst van het nieuwe centrum voor de podiumkunsten heeft de leefbaarheid in de buurt niet veranderd. Dat blijkt uit het leefbaarheidonderzoek van het Onderzoekcentrum Drechtsteden in de buurt. Toch geeft één op de drie bewoners aan wel eens overlast te ervaren. Hun klachten blijven een aandachtspunt voor zowel het Energiehuis als de gemeente.

Voor de start van het Energiehuis in 2013 heeft de gemeente het leefbaarheidonderzoek een eerste keer laten uitvoeren, een zogenaamde nulmeting. Dit jaar is het onderzoek uit 2013 herhaald, omdat de gemeente wil weten of bewoners vinden dat de leefbaarheid in de buurt is veranderd door de komst van het Energiehuis. Uit de resultaten blijkt dat dit niet het geval is. De verwachte overlast is kleiner gebleken en ook de veiligheid in de buurt is niet achteruit gegaan sinds de start van het Energiehuis.

Aandachtspunten
De resultaten van het onderzoek zijn overwegend positief. Toch blijven er nog klachten over overlast. Wethouder Sleeking: ”Natuurlijk is het goed om te horen dat de ervaren overlast door de komst van het Energiehuis veel lager is dan vorig jaar door de bewoners werd verwacht. Toch geeft nog steeds één op de drie bewoners aan overlast te ervaren van het Energiehuis. En die klachten nemen we zeer serieus. De gemeente onderzoekt daarom verschillende maatregelen, zoals bijvoorbeeld camerabewaking, waarmee we de overlast verder terug willen dringen.”

Parkeeroverlast
Naast specifieke vragen over de ervaringen met het Energiehuis kregen buurtbewoners vragen over onder andere leefbaarheid, veiligheid en buurtproblemen. Daarbij is aan bewoners ook gevraagd welke buurtproblemen als eerste opgelost moeten worden. In de top 5 staan te hard rijden, rondhangende jongeren, rommel op straat, drugs gebruik en drugshandel en parkeerproblemen. Deze laatste is nieuws in
de top 5.

Daartegenover staan ook positieve ontwikkelingen. Bewoners geven onder andere aan dat er minder auto-inbraken zijn en minder straatmeubilair wordt vernield. Dit kan een positief effect zijn van de komst van het Energiehuis: toezicht en handhaving zijn geïntensiveerd. Over het algemeen zijn buurtbewoners dus positiever over de leefbaarheid dan zij vorig jaar voor de komst van het Energiehuis verwachtten. Drie op de tien verwachtten een achteruitgang, slechts één op de tien heeft dat ook zo ervaren.

Lees de resultaten van het leefbaarheidonderzoek op de website van het Onderzoekcentrum Drechtsteden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.