Brand Shell Moerdijk – de laatste ontwikkelingen

07 juni 2014
Brand Shell Moerdijk – de laatste ontwikkelingen

DORDRECHT - Als gevolg van de brand bij Shell Moerdijk zijn op meerdere plekken in de regio (roet)deeltjes aangetroffen. Deze deeltjes van diverse plekken zijn nader onderzocht op de aanwezigheid en concentraties van zware metalen. 

Mogelijk zware metalen
In het gebied ten noorden van het incident in de strook Strijen en Puttershoek zijn zware metalen, waaronder chroom, aangetroffen. 
Waarschijnlijk waren deze afkomstig van de katalysator van Shell in Moerdijk. Vergelijking van de berekende gehaltes aan zware metalen op de bodem aan de risicogrenzen laat echter zien dat het risico verwaarloosbaar is bij normaal gebruik van de grond. De eerder bekendgemaakte handelingsperspectieven voor de gezondheid blijven van kracht.
 
In de (roet)deeltjes die werden gevonden in het oostelijke deel van de Hoeksche Waard en de zuidelijke punt van het Eiland van Dordrecht zijn geen verhoogde concentraties zware metalen aangetroffen. 
 
Voor alle gevonden (roet)deeltjes geldt het advies om het contact te vermijden  en de deeltjes op andere oppervlakken weg te spoelen met water. De regen heeft al een belangrijk deel van het roet weggespoeld. 
 
Meer informatie 
Meer informatie, handelingsperspectief en meest gestelde vragen en antwoorden staan op de website van de Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid www.vrzhz.nl
Het publieksnummer 088 – 636 52 00 blijft beschikbaar (ook in het weekend geopend van 09.00 tot 17.00 uur). 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.