Ark van Noach in Dordrecht haalt het Nederlandse parlement

26 september 2013
Ark van Noach in Dordrecht haalt het Nederlandse parlement

DORDRECHT -  Onder het motto Laat Nederland de boot niet missen, wil SGP-voorman Kees van der Staaij zijn collega politici wel meenemen naar de Ark van Noach in Dordrecht. Hij sprak in de kamer tijdens de algemene beschouwing uitgebreid over de Ark van Noach, die door hem ook al enkele malen is bezocht.

Van der Staaij over de Ark in Dordrecht:

Zullen we naar de ark van Noach gaan? Nee, ik nodig u niet uit naar de berg Ararat in Turkije,  maar naar de prachtige nagebouwde ark die nu nog in Dordrecht aangemeerd ligt. Het is een indrukwekkend, immens  bouwwerk, de verwezenlijking van de droom van Johan Huibers, een ondernemende timmerman uit Noord-Holland.  Bezoekers vanuit de hele wereld komen er kijken.

Weet u wat ik nou zo inspirerend vind? Dat die ark er toch gekomen is, terwijl  de bouwer ongelooflijk veel obstakels tegenkwam op zijn weg. Natuurlijk zeiden er mensen: dit lukt je nooit, je bent niet wijs. Natuurlijk moesten veel overheden achter de oren krabben: een ark zit niet in het bouwbesluit. Maar de bouwer is gewoon aan de gang gegaan.  

Dat is een mentaliteit  die Nederland juist ook in crisistijd nodig heeft. Mogelijkheden zien, niet moeilijkheden!  Dat heeft de bouw ook hard nodig. Daar heeft de SGP concrete voorstellen voor gedaan. Maakt het kabinet nu echt werk van minder regels en minder bureaucratie?  Ook in de zorg? Ook in het onderwijs?

De ark is niet zomaar een bouwwerk. Er is een bijzondere reden waarom mijn hart juist bij dit bouwproject sneller gaat kloppen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de symboliek, de boodschap van deze ark. Als je in Dordrecht de bouwer vraagt: waarom heb jij de ark gebouwd? Dan zegt hij: “Om de mensen te wijzen op de liefde van God en op de noodzaak om ernst met Hem te maken.”

Mooi gezegd. Een boodschap van ernst. Toen Noach ooit aan het bouwen was, werd hij niet erg serieus genomen. Zijn waarschuwingen over onrecht en goddeloosheid werden massaal in de wind geslagen. De gevolgen waren catastrofaal.

Vele eeuwen later komt Jezus in zijn prediking terug op de ark van Noach. In de toekomst zal het zo zijn, zegt hij, dat het gedrag van de mensen weer net zo zou zijn als in de dagen van Noach. En wat was er dan mis? Dan verwacht je een opsomming van vreselijke dingen. Maar dan volgt er: eten, drinken, trouwen. Niks mis mee toch?

Op het eerste gezicht niet. Maar als daar alles mee gezegd is, als God helemaal ontbreekt, als er geen oog is voor Zijn goede geboden, als het alleen maar gaat over koopkracht en economie, dan hebben we niet alleen een economische crisis, maar dan tekent dat ook een aangrijpende geestelijke crisis. Dat is de ernst, ook nu.

Maar de ark is ook een boodschap van liefde, van geborgenheid. Er is redding en vernieuwing mogelijk voor ieder mens, wie hij of zij ook is en wat hij ook op zijn kerfstok heeft. Jezus Christus is de Ark van Behoud. Bij Hem is er leven, perspectief, geborgenheid. Het is verheugend dat die boodschap op zoveel plaatsen in de wereld, van China tot Zuid-Amerika, steeds meer aanslaat. Keer om. Kijk verder. Kijk omhoog.

Dan is het heus niet altijd mooi weer, dan kan er nog heel wat regen vallen. Maar dan zie je soms zomaar ineens een regenboog in de wolken. Als teken van Gods trouw.

Daarom, mijn oproep en bede: Laat Europa, laat Nederland, die boot niet missen!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.