Dordrecht past regeling voor leerlingenvervoer aan

22 mei 2014

DORDRECHT - Dordrecht krijgt een nieuwe regeling voor het leerlingenvervoer. De belangrijkste wijzigingen zijn de verhoging van de kilometergrens van 2 naar 4 kilometer voor leerlingen van het speciaal basisonderwijs en een eigen bijdrage van €300,-- voor kinderen van het speciaal basisonderwijs en €500,-- voor kinderen van het basisonderwijs.

Deze bedragen passen binnen de wettelijke kaders van het Rijk en zijn gebaseerd op de prijzen in het openbaar vervoer. De leeftijdsgrens voor zelfstandig reizen wordt verruimd, van 9 naar 11 jaar.

Op dit moment maken ongeveer 550 leerlingen gebruik van leerlingenvervoer in de vorm van fiets, openbaar vervoer, auto, aangepast vervoer en taxi(bus). In het nieuwe schooljaar zullen dat er ongeveer 460 zijn.

De gemeenteraad heeft in februari 2014 ingestemd met de bezuinigingen op het leerlingenvervoer. De nieuwe regeling is daar het gevolg van. Op 24 juni 2014 neemt de raad een besluit over de nieuwe verordening. Het is de bedoeling dat de nieuwe regeling op 1 augustus 2014 ingaat.

Uitzondering
Er wordt een uitzondering gemaakt voor leerlingen die dichter dan 4 kilometer van school wonen maar een aantoonbare vervoershandicap hebben waardoor ze niet zelfstandig met het openbaar vervoer of fiets kunnen reizen. Ook zijn er in bijzondere gevallen mogelijkheden voor maatwerk.

Betaalbaar
Met de nieuwe regeling kan de gemeente het leerlingenvervoer betaalbaar houden. Zo kan de gemeente hulp blijven bieden aan kinderen die ver moeten reizen en passend vervoer nodig hebben om bij hun school voor speciaal onderwijs te komen.

Bezuiniging
Bij de bespreking van de kadernota in de zomer van 2013 heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven onderzoek te doen naar bezuinigingen op leerlingenvervoer en mogelijkheden van maatwerk. Uit het onderzoek werd duidelijk dat de gemeente Dordrecht een ruimhartig beleid voert en dat vergelijkbare gemeenten hogere kilometergrenzen hanteren en een eigen bijdrage vragen.

Omdat er grote weerstand was tegen een verhoging naar 6 kilometer heeft de gemeenteraad gekozen voor 4 kilometer. Dat betekent wel dat naast genoemde maatregelen de gemeente ook het aanbestedingsvoordeel in moet zetten om de bezuiniging te halen.

Gesprekken
De bezuiniging heeft direct consequenties voor de ouders en scholen. Daarom heeft de gemeente verschillende gesprekken met hen gevoerd over andere bezuinigingsmogelijkheden. Daar zijn geen nieuwe bevindingen uit gekomen. De gemeente wil in gesprek blijven met ouders en scholen om samen oplossingen te zoeken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.