Stadsdebat kijkt 26 maart naar kansen voor nieuwe lente voor binnenstad

17 maart 2014
Stadsdebat kijkt 26 maart naar kansen voor nieuwe lente voor binnenstad

DORDRECHT - Het elfde Grote Stadsdebat draait om de mogelijkheden en onmogelijkheden voor een nieuwe lente in een nieuwe binnenstad.  Gaat het nu echt beter of is dat slechts schone schijn?  Om dat te meten gaat het Grote Stadsdebat haast letterlijk de straat op. Voor de eerste keer is de overdekte markt de Vriesestaete aan de Vriesestraat 16 als debatarena ingericht. 

Het openbaar gesprek gaat om zeven uur los, maar vanaf half zes is er al muziek en gezelligheid in Vriesestaete in aanloop naar het Grote Stadsdebat. Een speciale muziekband met Roeli Bartetls als zangeres zal ook spelen en een speciaal debatlied laten klinken.

De debatplek aan de Vriesestraat is geen toeval. De Vriesestraat (nét niet de leukste winkelstraat van Nederland) bruist alweer een tijdje als in vroegere jaren, het Scheffersplein ligt er weer keurig bij en het Bagijnhof en het Achterom ondergingen een ware metamorfose. Oh ja, Windsiter Warehouse van Saskia Wind aan de Voorstraat 123 .won dit jaar de eerste  prijs als aller leukste winkel van heel Nederland. En verder?

Tja... met het voorste deel van de Voorstraat-West lijkt het ook weer wat beter te gaan en Voorstraat-Noord begint meer en meer in haar identiteit te groeien als die kunstzinnige kleurrijke brique-á-braque buurt die het zo graag wil zijn. Er gloeit dus hoop aan de horizon, al is het zeker nog niet alles goud wat er blinkt, want de Voorstraat--midden dreigt ernstig te verpauperen, de leegstand neemt in het stadshart nog altijd toe en veel detaillisten houden met met moeite het hoofd boven water.

Wat moet hier op korte termijn gebeuren om het tij te keren? Zoals gewoonlijk hebben de journalisten die dit driemaandelijkse Grote Stadsdebat organiseren – Thijs Blom, Kees Thies, Maarten van Wijk en Hans Berrevoets - weer eens meer vragen dan antwoorden: moet er een ruilverkaveling plaatsvinden, zodat de winkels aan de ' uiteinden' naar het midden kunnen verhuizen? Moeten de projectontwikkelaars misschien hun prijzen eens omlaag gooien om zieltogende winkeliers wat meer overlevingskracht te verschaffen en om starters meer kansen te geven? Heeft Dordrecht behoefte aan meer grote ketens of moeten onze winkelstraten zich juist onderscheiden om meer publiek naar de binnenstad te trekken?  De debatdatum is ook bijzonder.

De oude gemeenteraad is op 25 maart uitgezwaaid. De nieuwe gemeenteraad wordt 27 maart geïnstalleerd,  ,,We hopen”, zegt Hans Berrevoes als woordvoerder van de organisatie, ,,dat leden van ons stadsbestuur in elk geval komen luisteren. Na het debat is er weer volop gelegenheid voor onderlinge ontmoetingen. In elk informeel moet er te horen zijn wat de visie is van de verschillende partijen op de toekomst van de binnenstad.  De komende weken wordt ook een programma geschreven voor het nieuwe dagelijkse bestuur van de stad”.

De vertrouwde presentatoren van dienst zijn woensdag 26 maart AD/De Dordtenaar columnist Kees Thies en RTV Rijnmond journalist Thijs Blom. Ze hopen ook mensen voor de microfoon te krijgen, die willen vertellen over hun mogelijkheden en wellicht onmogelijkheden om de binnenstad te laten bruisen. De politieke verslaggever van RTV Dordrecht, Maarten van Wijk, zal inhoudelijke accenten zetten. 

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.