Onderzoek naar 'Internationale Kerken' in Dordrecht

21 augustus 2014 door Hennie van der Zouw
Onderzoek naar 'Internationale Kerken' in Dordrecht

DORDRECHT - Onlangs kregen wij het verzoek of we als dordrecht.net medewerking wilden verlenen aan een onderzoek naar 'Internationale Kerken in Dordrecht' wat Mevr. Ditta Westerbeke gestart is. In het onderstaande stukje stelt Mevr. Westerbeke zich zelf voor, vertelt ze uitvoerig over haar onderzoek en vraagt ze hulp aan u als lezer bij haar onderzoek. Hier volgt haar stukje:

"Omdat ik me in de komende maanden bezig zal houden met een onderzoek naar de internationale kerken in Dordrecht, wil ik me door middel van dit stukje graag aan u voorstellen en u tevens wat meer informatie geven over de inhoud en de aanpak van het onderzoek."

"Ik ben Ditta Westerbeke en naast mijn baan als maatschappelijk werker, volg ik in mijn ‘vrije tijd’ de studie Missionair Werk aan de Evangelische Theologische Academie (ETA) te Amersfoort. Het eerste jaar heb ik inmiddels achter de rug en vanaf september start het tweede studiejaar (3-jarige opleiding). Een gedeelte van dit jaar moet besteed worden aan stage. Deze stage uren ga ik dus invullen met het onderzoek in Dordrecht."

"De opdrachtgever is het Evangelisch Contact Dordrecht (ECD). Al langere tijd is de wens aanwezig om meer zicht te krijgen op de internationale kerken in Dordrecht en te inventariseren op welke gebieden er behoefte is aan ondersteuning, contact en samenwerking. De onderliggende overtuiging is dat we rijker worden als we elkaar kennen. Dit maakt het mogelijk elkaar wederzijds te versterken, te bemoedigen en te ondersteunen. Het ECD heeft er een stage opdracht van gemaakt, uit te voeren door één of meerdere studenten. Toen ik de onderzoeksopdracht voorbij zag komen, trok het mijn belangstelling en na een oriënterend gesprek heb ik besloten de uitdaging aan te gaan."

"Inmiddels heb ik al heel wat ‘voorwerk’ gedaan en vanaf september zal ik starten met het veldonderzoek. Dat houdt in dat ik dan actief op zoek ga naar internationale kerken en deze zal benaderen voor een kennismakingsbezoek zodra ik over contactgegevens beschik. Voor het afleggen van de kennismakingsbezoeken wil ik gebruik maken van vrijwilligers die uit Dordrecht komen. Het voordeel is dat zij een contact leggen wat wellicht voortgezet kan worden op de lange termijn. In het eerste bezoek zal aan de hand van een vragenlijst geïnventariseerd welke behoeften, wensen en mogelijkheden er bij de internationale kerken liggen voor verdere ondersteuning en samenwerking."

"Aangezien het in kaart brengen van de internationale kerken wel enig ‘speurwerk’ met zich meebrengt, kan ik uw hulp goed gebruiken. Beschikt u over contactgegevens van een internationale kerk dan zou ik het erg op prijs stellen als u mij een berichtje stuurt.
Waar moet u aan denken bij een internationale kerk?
- het gaat om christelijke geloofsgemeenschappen. Deze kunnen uit een groot aantal mensen bestaan maar ze kunnen ook heel klein zijn: bijvoorbeeld vijf mensen die wekelijks samenkomen.
- het zijn de zogenaamde migrantenkerk. Hieronder vallen zowel de historische migrantenkerken (afkomstig uit landen waar Nederland een historische, koloniale band mee heeft gehad) als ook de nieuwe migrantenkerken, die opgericht of voortgezet zijn door migranten die afkomstig zijn uit anderen delen van de wereld.

Alle informatie is welkom, ook als u niet over complete informatie beschikt of misschien niet ‘zeker weet of…’

Informatie kunt u mailen naar onderzoekecd@gmail.com. Ook als u vragen / opmerkingen hebt, kunt u mij op dit mailadres bereiken. Alvast dank voor uw medewerking."  

Ditta Westerbeke.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.