Reis terug in de tijd tijdens Open Monumentendag bij Weizigt

02 september 2014 door Eva Baars

DORDRECHT - Zondag 14 september is het Koetshuis op het terrein van Duurzaamheidscentrum Weizigt geopend voor publiek. In het kader van de Open Monumentendag, met dit jaar het thema ‘Op reis’, kan een ieder die geïnteresseerd is in het rijkversierde pand een kijkje nemen in de verschillende ruimtes.

In het weekend van 13 en 14 september 2014 openen door heel Nederland diverse monumentale panden weer hun deuren voor publiek. Zo ook Koetshuis Weizigt waarvoor in 1886 de eerste steen gelegd werd in opdracht van de welgestelde familie De Roo. Het pand is in eclectische stijl opgetrokken met een betrekkelijk sobere buitenkant en een rijkversierde binnenkant. De hele constructie is in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven en in de jaren 90 door de gemeente volledig gerestaureerd. Een bezoek aan het pand voelt als een reis terug in de tijd, alsof de paarden elk moment binnen kunnen stappen. Enthousiaste vrijwilligers vertellen het verhaal van de familie en het landgoed en een bijzondere collectie foto’s schetsen het beeld hierbij.

Aansluitend bij de sfeer en verleden van het pand zal een dag eerder de antieke rondrit door Dordrecht, eveneens in het kader van de Open Monumentendag, rond lunchtijd halt houden bij Weizigt. Op het grasveld naast het Koetshuis zal een twintigtal koetsen en paarden even rusten. Iedereen is van harte welkom om de koetsen te bekijken en de paarden te aaien.

Elk jaar in september vindt de Open Monumentendag plaats. Koetshuis Weizigt, Van Baerleplantsoen 30 te Dordrecht, is zondag 14 september van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend voor publiek. De gehele middag worden er rondleidingen gegeven, waarbij vrijblijvend aangesloten kan worden, en worden foto’s over het verleden van het pand en het terrein tentoongesteld. Zaterdag 13 september is het pand gesloten, maar kunnen bezoekers wel de paarden en de koetsen bekijken. Voor meer informatie over de Open Monumentendag en over de andere activiteiten van Weizigt, kijkt u op www.weizigt.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.