Winkels in Dordrecht mogen vanaf oktober elke zondag open zijn van 12.00 tot 18.00 uur

09 september 2014

DORDRECHT – Vanaf oktober krijgt ook de gemeente Dordrecht elke week een koopzondag. Daarmee komt een einde aan een jarenlange politieke discussie. Elke ondernemer maakt zelf uit of hij of zij de deuren voor de klanten op zondagen wil openen tussen 12.00 en 18.00 uur.

De gemeenteraad zal op 23 september hiervoor een verordening vaststellen, die mag rekenen op een ruime meerderheid in het algemeen bestuur van de stad. De verwachting is dat 29 raadsleden voor stemmen en tien tegen. Daarom is het in de Dordtse politiek afgekaart.

In feite zal al vanaf zondag 28 september wekelijks gewinkeld kunnen worden, want die koopzondag is al aangewezen.

Vandaag bespreekt het college van burgemeester en wethouders het voorstel dat komende week in de commissies zal worden besproken op weg naar een behandeling in de raad. De gemeente heeft ook een onderzoek laten doen, waaruit blijkt dat er al een aantal ondernemers is die de winkeldeur op zondag al open heeft. Dat is formeel op 14 en 21 september nog illegaal, maar vanaf 28 september het nieuwe beleid in Dordrecht. De meerderheid van de raad zegt dat winkelen op zondag ook het volgen is van de maatschappelijke realiteit. Een aantal tegenstanders blijft tegen, want zij willen niet meewerken aan een 24 uurs economie zeven dagen in de week. De verordening laat die keuze aan de ondernemer zelf in de binnenstad en in de wijken.

CDA, Christenunie/SGP en SP zijn tegen.

BVD, VVD, PvdA, D66, GroenLinks en VSP worden tot de voorstanders gerekend.

De VSP van Henk Tazelaar omschreef overigens de koopzondag discussie op de volgende wijze in het verkiezingsprogramma:

,,De wekelijkse koopzondag geeft ernstige bezwaren voor kleinere bedrijven en werknemers. Koopzondagen worden daarom niet verplicht uitgebreid. Wij zijn wel van mening dat winkeliers zelf moeten kunnen beslissen of zij wel of niet op zondag open zijn."

 

 

 

 

 

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.