PvdA diep teleurgesteld in College

08 september 2014
PvdA diep teleurgesteld in College

DORDRECHT - de PvdA is diep teleurgesteld in het college door de IKFLITSMEE actie niet alleen af te wijzen, maar door geen enkele interesse te tonen in het organiseren van enige vorm van samenwerking politie en bewoners als het om de verkeersveiligheid gaat in wijken.

De PvdA-fractie hierover: "De beantwoording van de PvdA vragen heeft niet alleen 3 maanden op zich laten wachten, maar de beantwoording blinkt uit in desinteresse. De PvdA wil graag dat bewoners zelf kunnen aangeven waar zij vinden dat gecontroleerd moet worden. De PvdA wil dan ook dat het college in gesprek hierover gaat met de politie om in Dordrecht een dergelijke actie mogelijk te maken."

Op de eigen website wil de PvdA nu zelf alvast de reacties van bewoners gaan vragen.

Hier is de brief aan het college:

"Op 8 april 2014 stelden wij u 4 schriftelijke vragen over het Belgische initiatief van de IkFlitsMee actie. De kern van dit initiatief was dat bewoners werden opgeroepen om gevaarlijke knelpunten in hun stad op te geven via een website, waar de politie dan 24 uur lang een flitsmarathon ging houden. Het unieke van deze actie was de samenwerking tussen politie en bewoners.

Voor de PvdA is essentieel dat bewoners daadwerkelijk meer betrokken worden om de veiligheid in hun buurt of wijk te vergroten. Dat was en is de achtgrond van onze vragen.

Uw beantwoording van deze vragen heeft ons evenwel diep teleurgesteld. Het feit dat de beantwoording van onze vragen ruim 3 maanden op zich heeft laten wachten zou nog niet zo erg zijn, als de beantwoording blijk had gegeven van zorgvuldigheid en betrokkenheid. Maar uw antwoorden blinken uit in desinteresse wat betreft de samenwerking met bewoners.

U stelt bekend te zijn met de actie in België, maar uit de beantwoording blijkt dat u zich niet werkelijk heeft verdiept in deze unieke samenwerking van politie met inwoners.

U schrijft dat u een eventueel initiatief voor een dergelijke actie aan de politie wilt overlaten. En dan gaat u nader in op de rol van de politie en Openbaar Ministerie bij de verkeershandhaving. Dat is een technische beantwoording en volstrekt overbodig. Wij raadsleden zijn uiteraard volledig op de hoogte van de rol van de politie.

Met een dergelijke beantwoording geeft u aan niet daadwerkelijk geinteresseerd te zijn in het betrekken van bewoners bij zoiets kostbaars als veiligheid in hun eigen woonomgeving. Want u neemt ook geen enkel initiatief om met de politie te bespreken hoe op een simpele en effectieve manier bewoners kunnen aangeven waar zij willen dat de politie controleert op de verkeersveiligheid in hun buurt of wijk. Het middel staat niet centraal, het betrekken van bewoners moet centraal staan.

Wij willen dan ook dat u in overleg treedt met de politie hoe het initiatief van een IkFlitsMee actie of IkControleerMee actie samen met bewoners in Dordrecht gerealiseerd kan worden dit jaar. Centrale punt daarbij is dat bewoners middels een website opgeven waar gecontroleerd moet worden, wat risicovolle locaties zijn in hun wijk."

Fractie PvdA - Jacqueline van den Bergh

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.