,,Rotterdam werd eens de grootste vijand van Dordrecht genoemd"

22 september 2014
,,Rotterdam werd eens de grootste vijand van Dordrecht genoemd"

DORDRECHT - In 1930 noemde de gemeentearchivaris van Dordrecht Rotterdam nog de grootste vijand van de stad Dordt. Jaap Bouman kon de uitspraak direct als kop boven een historisch artikel inzetten in dagblad AD De Dordtenaar.

De vraag anno 2014 is welke pennen nu in beweging komen aan de vooravond van het Grote Stadsdebat. Een voorbeeld van de toon van nu is van Kees Thies, de columnist van AD de Dordtenaar. Hij presenteert het debat op 1 oktober met collega Thijs Blom van RTV Rijnmond:

Concurreren mét of juist profiteren ván Rotterdam...

Onlangs was ik te gast bij een collega die in een hoog appartementsgebouw aan de Spuiboulevard woont. ,,Kijk, als je dáár nou gaat staan, dan zie je Rotterdam.’’

Nu kom ik niet uit een ei gekropen, maar het was toch weer even schrikken om te constateren hoe gering die afstand hemelsbreed eigenlijk is. Zijn we dan inderdaad niet meer dan hooguit een fotogenieke buitenwijk van Rotjeknor, louter geschikt als droomlocatie voor speelfilms die zich afspelen vóór dat beruchte bombardement?

Liggen we niet tè dicht bij elkaar? Heeft Dordrecht, in haar drang tot opstomen in de vaart der volkeren, vooral hinder van die almaar uitdijende Maasstad of profiteren we juist van de nabijheid van deze ‘grote broer?’ De feiten spreken, op het eerste gezicht, niet in ons voordeel: de Dordtse Kamer van Koophandel maakt tegenwoordig onderdeel uit van een hele grote regionale, in 010 gevestigde, Kamer van Koophandel en ook de Belastingdienst ‘valt’ tegenwoordig onder Rotterdam.

rotterdamDe Dordtse rechtbank verwordt meer en meer tot een Rotterdams noodfiliaaltje, onze havens worden tegenwoordig vanuit Rotterdam gerund en het Rotterdamse Centraal Station dreigt ook min of meer het Centraal Station van Dordt te worden.

Het aloude Calimero-gevoel bekruipt ons soms, maar misschien is dat wel helemaal niet terecht.

Het Dordrechts Museum is minstens zo boeiend als Boymans, onze lokale FC heeft van het huidige Feyenoord weinig te vrezen en op het gebied van monumenten en klassieke doorkijkjes wonnen we het altijd al glansrijk van onze noorderburen. Voor een kwaliteitsfilm hoeven we tegenwoordig al niet meer naar ‘Zuid’, kassakrakers uit Hollywood zijn vanaf volgend jaar in een heuse Dordtse megabioscoop te zien en Waylon, Chef’s Special en Di-rect staan tegenwoordig vaker op een Dordts dan op een Rotterdams podium.

Alleen met het binnenhalen van HBO- of universitaire opleidingen wil het nog niet zo lukken. De vraag is: gaan we de komende jaren vol de strijd aan met ‘die grote boze buurman’ of moeten we vooral zoveel mogelijk samenwerken mét en dus profiteren ván al wat Rotterdam ons zoal te bieden heeft. Daarover gaat het op woensdagvond 1 oktober tijdens het Grote Dordtse Stadsdebat in het Dordrechts Museum. Aanvang: 19.00 uur.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.