Dordrecht gaat handhaving uitbesteden

24 september 2014 door Hennie van der Zouw
Dordrecht gaat handhaving uitbesteden

DRECHTSTEDEN - De gemeente Dordrecht gaat de handhavingstaken grotendeels uitbesteden aan een particulier (beveiligings)bedrijf. Daarmee kunnen de handhavers efficiënter en flexibeler worden ingezet. Met deze opzet kan Toezicht verder professionaliseren, wat nodig is gezien de steeds hogere eisen die er aan handhavers worden gesteld. Een klein team van gemeentelijke functionarissen zorgt er voor dat de handhavingstaken worden uitgevoerd. Op 1 juli 2016 gaat de nieuwe toezichtorganisatie van start.

Tot nu toe voert het gemeentelijke bedrijf Toezicht de handhavingstaken uit. De medewerkers zien er op toe dat de wijken in Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht schoon, heel, veilig en goed bereikbaar blijven. Ze geven hierbij prioriteit aan overlastgevende groepen en personen, overlast door honden, rommel op straat, vandalisme en overlast door verkeer.

Opleidingseisen
De gemeente werkt steeds vaker samen met politie, justitie, hulpverleners, ondernemers en inwoners voor de aanpak van problemen in de wijken. Samen zetten zij zich in voor de leefbaarheid en veiligheid. Dat vraagt een andere rol van de toezichthouders. De opleidingseisen voor bijzondere opsporingsambtenaren zijn hoger en communicatieve vaardigheden worden belangrijker. Niet alle medewerkers van Toezicht kunnen aan die nieuwe eisen voldoen. Een beveiligingsbedrijf in de particuliere sector kan wel aan de voorwaarden voldoen en heeft mogelijk functies waarvoor een aantal huidige medewerkers in aanmerking komen die niet aan de hogere eisen kunnen voldoen.

Piekbelasting
De gemeente zoekt bij de uitbesteding naar een bedrijf dat als een professionele partner  kan fungeren bij de verbetering van leefbaarheid en veiligheid. Het particuliere bedrijf gaat de taken uitvoeren in opdracht van de gemeente Dordrecht. Een klein team van gemeentelijke functionarissen zorgt voor de aansturing van de particuliere toezichthouders. Het bestrijden van overlast blijft een prioriteit. Voor tijdelijke inzet en piekbelastingen kan de gemeente extra particuliere toezichthouders inzetten.

Reorganisatie
Op 1 juli 2016 gaat de nieuwe Toezichtorganisatie van start. De komende periode gebruikt de gemeente om een reorganisatieplan op te stellen en de aanbesteding voor te bereiden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.