Stadsdebat over Dordt en Rotterdam kan veel monden gaan beroeren

24 september 2014 door Hennie van der Zouw
Stadsdebat over Dordt en Rotterdam kan veel monden gaan beroeren

DORDRECHT -  Het twaalfde Grote Stadsdebat draait op woensdagavond 1 oktober om de actuele relatie tussen Dordrecht en Rotterdam.  De organisatie - gedragen door Dordtse journalisten - geeft vanaf zeven uur in het Dordrechts Museum eerst twee inleiders de ruimte.

Oud-wethouder van Dordrecht Dion van Steensel (foto rechts) is afkomstig uit Rotterdam. Hij ziet goede kansen voor samenwerking tussen de twee steden.

Van Steensel heeft er ervaring mee.  In het verleden bracht hij namens de gemeente het Dordtse havenbedrijf al onder bij het havenbedrijf Rotterdam. Hij is nu directeur Businessontwikkeling en Grondstoffen van nutsbedrijf HVC. Van Steensel was ook wethouder onderwijs van Dordt.

Onderwijsjurist mr. Jochem Streefkerk (23), zie foto hieronder, vertegenwoordigt met zijn visie de jonge generatie. Jochem Streefkerk was namens de studenten van de Erasmus Universiteit twee jaar vicevoorzitter van de universiteitsraad,  toen het er even op leek dat Dordrecht nieuwe onderwijsactiviteiten uit Rotterdam kon binnenhalen. Op de verhuizing van het onderwijsmuseum na, verloor Dordt de slag. Dat kan te denken geven.

Rotterdam ligt immers , zó dicht bij Dordt dat je het vanaf de Grote Kerk zelfs kunt zien liggen. Is dat handig zo’n wereldstad ‘om de hoek’ of heeft Dordt vooral ‘last’ van die almaar uitdijende havenstad, die steeds dichterbij komt. Werkt Rotterdam ‘belemmerend’ voor de ontwikkeling van Dordrecht of is juist het tegendeel het geval?

Kan Dordrecht met zo’n wereldstad de concurrentie aan of moeten we juist blij zijn met de kruimels die de Maasstad zo nu en dan aan ons laat?Vooralsnog heeft Dordrecht veel richting die noordelijke buurman zien ‘verdwijnen’, zoals de  Dordtse Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. De Dordtse politie ‘valt’ tegenwoordig onder ‘Groot Rotterdam’ en zoals het zich nu laat aanzien zal straks ook de Dordtse rechtbank in Rotterdam ‘opgaan.’

Het Rotterdamse Centraal Station dreigt in de toekomst min of meer het Centraal Station van Dordt te worden.

Wordt Dordt de komende jaren alleen maar onbeduidender als gevolg van Rotterdamse groei? Dordt lijkt wel eens gebukt te gaan onder een Calimero-gevoel (‘Zij zijn groot en wij zijn klein’) maar is dat wel terecht?

Moeten Dordt en Rotterdam méér gaan samenwerken, is het voor deze stad juist handiger om vooral een heel eigen pad te kiezen? Moeten we misschien zelfs vaker de strijd aangaan of juist zoveel mogelijk profiteren ván al wat Rotterdam ons zoal te bieden heeft.

Een adviseur van de gemeente Dordrecht, Han Bakker, zal aan het slot van het debat nog aan het woord komen. Hij doet onderzoek naar de mogelijkheden om Rotterdam en Dordrecht te verbinden met kunst langs de oevers van de rivier de Noord.

Dat is een actueel plan. Het gemeentebestuur van Dordrecht ontvangt een dag voor het Grote Stadsdebat het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam.

Volgens de journalisten, die begin 2011 de Grote Stadsdebatten lanceerden - Thijs Blom, Kees Thies en Hans Berrevoets - is de verhouding Rotterdam - Dordrecht een echt publiek debat waard.

De verwachting is dat de twee presentatoren (Thijs Blom van RTV Rijnmond en AD columnist Kees Thies) veel monden in beweging brengen.

Toen een gemeentearchivaris in 1930 Rotterdam de grootste vijand van Dordrecht noemde, kreeg hij nog een spreekverbod van de gemeente. In het debat anno 2014 kan over de oudste stad van Holland en de bijna grootste havenstad van de wereld alles worden gezegd.

De debatzaal in het Dordrechts Museum gaat op 1 oktober  om half zeven open zodat stipt om zeven uur het welkom kan klinken. Na het debat is alle ruimte om te netwerken.

Bovenste foto: Oud-wethouder van Dordrecht Dion van Steensel.
Onderste foto: Onderwijsjurist mr. Jochem Streefkerk.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.