Bram Monshouwer uit Dordrecht (75) was in zijn leven positief de sportieve alleskunner

26 september 2014
Bram Monshouwer uit Dordrecht (75) was in zijn leven positief de sportieve alleskunner

DORDRECHT – Bram Monshouwer, die gisteren op 75 jarige leeftijd overleed, was een veelzijdige en sportieve  Dordtenaar. Misschien was hij wel het voorbeeld van dé sportieve alleskunner, die in Dordrecht ook als centrummanager sporen heeft nagelaten.

Bram – die voluit Abraham Anna Jan Stephanus heette – was lange tijd verbonden als leraar lichamelijke opvoeding aan het Agrarisch Opleidings Centrum (AOC) aan de Groene Zoom. Bram kon zijn tijd vooruit zijn.

Zo zorgde hij bijvoorbeeld rond 1979 voor het eerste snelschaaktoernooi met waarbij een computer van de Landbouwhogeschool  in Wageningen de indeling deed.  Dat lijkt nu normaal te zijn, maar trok toen veel aandacht.

Bram was in zijn  jeugd ook jeugdkampioen schaken geweest van Dordrecht. Daarnaast was hij meester in andere sporten.

Bram – een sportmaatje zo staat treffend op het overlijdensbericht – was verbonden aan een sportschool (schermen,boksen),  toonde zijn kennis als voetbaltrainer/coach en werd ook  nog op latere leeftijd   majoor bij de kon. Landmacht. Hij diende ook nog als commando en zette in Zuid-Holland de nationale reserve op de kaart. Toen was het zogeheten reserve leger niet populair, maar Bram bracht er sportieve vaart in.

 

Aan de openbare weg timmerde hij ook als centrummanager in de binnenstad van Dordrecht. Hij proberen zo voor activiteiten te zorgen in de jaren negentig van de vorige eeuw, waar ondernemers en gemeente elkaar ook in konden vinden. Vanuit een klein zolderkamertje nabij de latere VVD-wethouder Bas. A. van der Zwaan was Bram positief, enthousiast.

Dat waren overigens eigenschappen, die hij graag overal in legde ook  als hij verbindingen tussen mensen legde.  De kracht die hij als sporters had leren ontwikkelen, zette Bram op een bewonderenswaardige wijze in tijdens zijn strijd tegen een slopende ziekte. Hij wist als sportman dat er uiteindelijk bij een sportwedstrijd ook een eindsignaal kan klinken. Als commando kende hij ook het leven en daarom staat op het overlijdensbericht ook: NUNC AUT NUNQUAM!

Op donderdag 2 oktober is de crematieplechtigheid.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.