VVD Dordrecht vraagt college zondagse tarieven parkeergarages te verlagen

06 oktober 2014 door Hennie van der Zouw
VVD Dordrecht vraagt college zondagse tarieven parkeergarages te verlagen

DORDRECHT - Vrijdag werd bekend dat het Dordtse college ervoor heeft gekozen om de tarieven in de gemeentelijke parkeergarages voor alle zondagmiddagen te verhogen van 1,40 - 1,60 per dag naar hetzelfde bedrag per uur. VVD Dordrecht heeft het college gevraagd of zij deze beslissing wil
terugdraaien en of zij de tarieven op zondag wil beperken tot het lagere dagtarief in afwachting van een evaluatie naar de parkeerdruk op straat. Eind september heeft de Dordtse gemeenteraad de winkeltijden verruimd naar alle zondagmiddagen.

De VVD heeft bij de behandeling van haar initiatiefvoorstel wel aangegeven zorgen te hebben over de mogelijke parkeerdruk voor bewoners van de binnenstad tijdens de koopzondagen. De wethouder parkeerbeleid kondigde aan binnen enkele maanden een evaluatie te zullen gaan houden om de parkeerdruk te meten en te bezien of maatregelen als uitbreiding van betaald parkeren nodig zijn.

Vóór de verruiming van de winkeltijden was er op 16 zondagen sprake van een verhoogd tarief in de parkeergarages; nu wordt dat door het
college opgetrokken naar een kleine 50 zondagen. Op straat kan in het centrum nog wel steeds gratis geparkeerd worden tijdens de koopzondagen. "Het tarievenbeleid voor parkeren moet zijn gericht op het reguleren van schaarse parkeerruimte of de financiering van benodigde parkeervoorzieningen," aldus de de Dordtse VVD.

Door nu het parkeren in de garages duurder te maken en het straatparkeren ongewijzigd te laten, bind je de kat op het spek. "Zo maak je het aantrekkelijker om op zondag op straat te gaan parkeren en dat is nu juist wat we voor de bewoners van de binnenstad willen voorkomen",
aldus de Dordtse liberalen.

De VVD is terughoudend met het verhogen van parkeertarieven of uitbreiden van betaald parkeren: "Parkeren is wat ons betreft geen melkkoe." De Dordtse VVD kiest er liever voor om nu alle zondagen het lagere tarief aan te houden in de parkeergarages. Dan kunnen we bij de evaluatie ook zuiverder bekijken wat de effecten van de koopzondag zijn op de parkeerdruk op straat.

Als dan blijkt dat er teveel parkeeroverlast is voor de bewoners, dan is betaald parkeren op straat in het centrum een mogelijke optie. VVD Dordrecht verwacht dat de effecten van de verlaging van het zondagse garagetarief op de parkeerinkomsten voor de gemeente beperkt zullen zijn. Immers, de zondagen zullen drukker en dus meer betalende auto's met zich meebrengen en vanwege het - ten opzichte van de oude situatie - beperkte aantal zondagen waarop het tarief verlaagd moet worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.