Kees Thies belicht samenwerking of geen samenwerking rond Ondernemersfonds Dordrecht

19 april 2013
Kees Thies belicht samenwerking of geen samenwerking rond Ondernemersfonds Dordrecht

DORDRECHT -  Alhoewel er al drie jaar wordt gesproken over de instelling van een promotiefonds van en voor het ondernemende deel van de binnenstad van Dordrecht laait de discussie weer hoog op. Voor- en tegenstanders roeren zich aan de vooravond van een bijeenkomst op 24 april in INTREE onder onafhankelijke leiding van journalist Hans Berrevoets. Voorstanders zeggen dat de plannen meermalen zijn aangepast. Tegenstanders zeggen dat er niet goed is geluisterd en dat er slecht wordt gecommuniceerd.

Samenwerken voor promotie van het historische Dordrecht waardoor ook de winkeliers graantjes kunnen meepikken, lijkt nog ver weg te zijn. Columnist Kees Thies van AD De Dodtenaar belicht de discussie:  Meer valt te lezen over de columnist op zijn eigen website.

In steeds meer Nederlandse steden zijn winkeliers, sinds een jaartje of wat, verplicht om ‘reclamebelasting’ te betalen waarmee zogeheten ondernemersfondsen gevoed worden. Ook in Dordt wordt daar momenteel serieus over nagedacht. Vanuit dit soort fondsen (de bedragen variëren per stad en ook de grootte en de omzet van de individuele winkels speelt een rol) worden activiteiten ontplooid die er toe moeten leiden dat meer winkelend publiek de weg naar de binnensteden gaat vinden.

Meer publiek betekent immers, meer bestedingen, hogere omzetten, een gezonder economisch klimaat, minder leegstand en meer werkgelegenheid. Dergelijke fondsen zijn, langer of korter, actief in ondermeer Utrecht, Haarlem, Amersfoort, Bussum, Muiden en Leiden. Een logische vraag is dus: werkt het, ofwel, zijn er zichtbare resultaten? Ik ging op zoek naar antwoorden, maar dat viel om de donder nog niet mee. Stapels rapporten heb ik doorgelezen (allemaal via het internet te vinden), maar in geen enkel stuk vond ik écht wat ik zocht, namelijk dat winkeliers in steden mét zo’n fonds er uiteindelijk daadwerkelijk, qua omzet, op vooruit zijn gegaan. Daaruit wil ik overigens geen conclusies trekken, want misschien is het daar nog wel veel te vroeg voor en worden resultaten pas na een langere periode (jaartje of tien?) daadwerkelijk meetbaar.

Daarbij komt dat we nog altijd in economisch kommervolle tijden leven en ook is het nog eens zo dat de verschillende ondernemersfondsen in genoemde steden allemaal op een andere manier en met zeer uiteenlopende budgetten werkzaam zijn. Waar men het in de ene stad vooral op promotionele activiteiten gooit (,,Kom en shop in ons prachtige centrum!’) is men in de ander stad vooralsnog vooral bezig om eerst de boel uit het slop te halen met bestrijding van leegstand en verpaupering. Toch ben ik, zij het gevoelsmatig, voorstander van een ondernemersfonds in deze stad. Een en ander staat of valt volgens mij bij twee ‘voorwaarden’: de organisatie moet uitermate professioneel zijn (geen amateuristisch ‘getrut’) en een overgrote meerderheid van de winkeliers moet zich er vol overtuiging achter scharen. Gebeurt dat niet, dan heeft het geen enkele zin.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.