Drechtsteden en Vaartmakers organiseerden Route 169

10 oktober 2014 door Hennie van der Zouw
Drechtsteden en Vaartmakers organiseerden Route 169

 

DRECHTSTEDEN - Samenwerken aan duurzame bereikbaarheid Drechtsteden. Kernwoorden tijdens de netwerkbijeenkomst Route 169 waren ‘samen’ en ‘concreet’. Bedrijfsleven en overheden werken samen aan concrete oplossingen om de duurzame bereikbaarheid van de Drechtsteden nu en in de toekomst te garanderen.

Plenair
Drechtsteden en Vaartmakers organiseerden gisteren, donderdag 9 oktober, Route 169. Tijdens een plenair gedeelte spraken gedeputeerde Ingrid de Bondt, Marco Zwaap van de Danser Groep, regionaal portefeuillehouder Hans Tanis en Tim de Bruin van Vaartmakers. Onder leiding van dagvoorzitter Johan Cahuzak benaderden zij het gezamenlijk belang van bereikbaarheid uit verschillende invalshoeken.

De vertegenwoordigers van de overheid deden eensgezind een appel op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven. Provincie en Drechtsteden staan ondernemers graag bij als er praktische belemmeringen zijn bij het oppakken van die verantwoordelijkheid.
Danser zet zich zeer in voor duurzame mobiliteit over water, onder meer door de inzet van een containerschip dat op de schone brandstof LNG vaart. Vaartmakers (een initiatief van rijk, provincie, Drechtsteden, obiliteitsplatform en Werkgevers Drechtsteden) liet aan de hand van voorbeelden uit de praktijk zien hoe bedrijven bevorderen dat medewerkers in de spits geen gebruik maken van de auto. Nu nog blijkt driekwart van alle auto’s in de spits een interlokale bestemming te hebben en daarvoor zijn prima alternatieven met de (elektrische) fiets, waterbus en ander openbaar vervoer.   

Workshops, beurs en awards
Geïnteresseerden konden na het plenaire gedeelte nog deelnemen aan een viertal workshops van de Waterbus en Arriva, van het project ‘Trappen naar je baas” en Shuttle 2, over respectievelijk fietsen naar het werk en vervoer tussen station en werkplek. Daarna was er nog alle gelegenheid kennis te nemen van de stands die waren ingericht door zo een dertig ondernemers, die lieten zien hoe zij konden helpen bij het vinden van duurzame oplossingen voor mobiliteit. En voor wie een elektrische fiets of auto wilde uitproberen waren binnen en buiten parcours uitgezet. Voor het eerst werden de Vaartmakers Awards uitgereikt voor bedrijven die aantoonbaar bijdragen aan duurzame mobiliteit. De prijs voor bedrijven met maximaal 150 werknemers ging naar gebr. De Koning uit Papendrecht, die onder meer het wagenpark verduurzaamt en zakelijke kilometers terugdringt. In de categorie bedrijven met meer dan

150 werknemers ontving Amega de prijs, omdat het Dordtse autobedrijf adviseert klanten om reizen te vermijden, noodzakelijke kilometers duurzaam af te leggen en het wagenpark duurzaam te onderhouden.

Deelnemers en organisatie gaven aan dat zij de bijeenkomst als positief hebben ervaren. Dat gold zeker ook voor de gelegenheid om te netwerken en onderling nieuwe verbindingen aan te gaan.

En als er nog een prijs te vergeven was geweest was die zeker gegaan naar Turkish Delight, die met allerlei Turkse heerlijkheden hoog scoorde bij de bezoekers.

Foto's: Studio 305.
Op de bovenste foto start de film over duurzaam bereikbare Drechtsteden. De film wordt geplaatst op www.route169.nl
Op de onderste foto is Regionaal portefeuillehouder Hans Tanis met presentator Johan Cahuzak in gesprek. Op de achtergrond wordt een getekend verslag gemaakt door bureau De Betekenaar. De tekening wordt eveneens geplaatst op www.route169.nl  

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.