Een schoorsteen voor 'De Holland'

09 april 2014
Een schoorsteen voor 'De Holland'

DORDRECHT - De renovatie van gebouw De Holland, het toekomstige gebouw van het Nationaal Onderwijsmuseum, is in volle gang. De Holland wordt een prachtige locatie voor het museum, een verrijking voor het culturele aanbod in de stad en een aangename plek om te verblijven.

Alle karakteristieke elementen worden zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht, naar het ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn. Dat is straks terug te zien aan de buitengevel en bijvoorbeeld aan de beeldengroep op de gevel van het gebouw. En wat niet iedereen weet, ook aan de schoorsteen en het bijbehorende kunstwerk dat als feestelijke bekroning de top van de schoorsteen sierde.

De schoorsteen maakte de bijzondere en markante uitstraling van het gebouw compleet; ‘de Stoomboot’ als bijnaam voor De Holland was dan ook niet voor niets. Het kunstwerk bovenop gaf de ongeveer 7 meter hoge schoorsteen een bijna koninklijk karakter. Daarom wil het museum de schoorsteen met zijn bekroning graag terugbrengen zodat De Holland weer in volle glorie herrijst.
 
Doneer of investeer in een straatnaambord
Om het museumgebouw te renoveren en de inrichting tot een succes te maken vindt het museum steun bij de overheid, vermogensfondsen en sponsoren. Voor de renovatie van de schoorsteen en het kunstwerk is een apart bedrag van 80.000 euro nodig om dit te realiseren. Met een crowdfundingsactie wil het museum de Dordtenaren en iedereen die De Holland een warm hart toedraagt vragen om een steentje bij te dragen aan het terugbrengen van de bijzondere schoorsteen.

Iedereen kan het project ondersteunen met een vrijwillige bijdrage. Daarnaast is een investering in de aanschaf van een straatnaambord mogelijk. De ruim 800 door de gemeente Dordrecht ter beschikking gestelde straatnaamborden uit de binnenstad worden gedeeltelijk geveild.

Foto: Basisontwerp Bierman Henket architecten

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.