Dordtse Gemeenteraadsleden bezoeken steenhouwerij waar beeldengroep 'De Holland' weer vorm krijgt

14 oktober 2014 door Hennie van der Zouw
Dordtse Gemeenteraadsleden bezoeken steenhouwerij waar beeldengroep 'De Holland' weer vorm krijgt

DORDRECHT - Het is alweer even geleden dat de beeldengroep van gebouw De Holland werd getakeld. Vandaag, maandag 13 oktober, brachten enkele raadsleden van de gemeente Dordrecht een bezoek aan de steenhouwer om de eerste zichtbare vormen van de beeldengroep te bekijken.

Mede dankzij de inzet van de raad werd de beeldengroep opgenomen in het restauratiebudget van gebouw De Holland.

Het ontwerp is van de Utrechtse beeldhouwer Willem van Kuilenburg en is bij de oplevering in 1939 op het gebouw geplaatst. Het beeld stelt een man voor die twee door vuur bedreigde paarden in bedwang houdt en verwijst naar de brandverzekeringsmaatschappij De Holland van 1859.

Reproductie
De gemeente Dordrecht heeft zich laten adviseren door een ervaren beeldhouwer of het originele beeld nog te repareren en conserveren was. Omdat het beeld al vele reparaties heeft ondergaan en de steen kwetsbaar is, kon er geen garantie gegeven worden. Steenhouwerij Zederik maakt nu de reproductie van het beeld.

Voor de reproductie is het beeld eerst driedimensionaal in kaart gebracht en vervolgens is het blok steen met een machine voorgezaagd. De beeldhouwer maakt het op traditionele wijze af door de vormen uit te hakken in steen.

Het beeld bestaat totaal uit zes delen: de man en de twee paarden elk uit een grote steen en drie kleinere blokken steen.Steensoort
Het beeld wordt gemaakt van de steen Peperino Duro. Dat is een tufsteen uit Italië, uit een gebied ten noordwesten van Rome. Het is een afzettings- of sedimentgesteente. Het originele beeld was ook van tufsteen gemaakt maar dan afkomstig uit de Eiffel. Tufsteen wordt vernoemd naar de plaats waar het vandaan komt.

Het was Romer of Ettringer tufsteen. Het advies was om het beeld weer van een tufsteen te maken die nu nog gewonnen wordt, de Weiberner Tuf. De steenhouwerij heeft echter aangegeven dat ze daarmee de vereiste duurzaamheid niet konden garanderen. Daarom is nu voor de hardere Peperino Duro gekozen. Dit betekent ook dat het hakken moeizamer gaat (langer duurt).

Afbeeldingen: Beeldhouwer aan het werk op de werf van Steenhouwerij Zederik in aanwezigheid van Dordtse gemeenteraadsleden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.