Liberalen vragen Drechtstedenbestuur om Meesterbeurs te onderzoeken

14 oktober 2014 door Hennie van der Zouw
Liberalen vragen Drechtstedenbestuur om Meesterbeurs te onderzoeken

DRECHTSTEDEN - Een jaar geleden werd op VVD-initiatief de Startersbeurs ingevoerd in de Drechtsteden. Hiermee krijgen jonge werkzoekenden de mogelijkheid om 6 maanden werkervaring op te doen en dus om de kansen op een baan te vergroten. De VVD fracties van de zes gemeenten in de Drechtsteden roepen nu op om de inzet van de Meesterbeurs te onderzoeken; een instrument om de kansen op werk voor oudere werkzoekenden (50-plus) te vergroten.

“Het is belangrijk om naast de kennis van de jongeren ook te investeren in de ervaring van de ouderen,” aldus de liberalen in de regio. “Met de Meesterbeurs kunnen we werkzoekende 50-plussers een beter uitgangspunt geven om aan het werk te komen en zorgen we ervoor dat er meer uitkeringsgerechtigden gaan participeren.” De VVD heeft het Drechtstedenbestuur gevraagd om de mogelijkheden en kosten voor het invoeren van de Meesterbeurs te onderzoeken en mee te nemen in de evaluatie van de Startersbeurs die voor eind van dit jaar gepland staat.
 
Onder de ruim 8.400 werkzoekenden zonder baan in de regio is bijna een derde ouder dan 50 jaar. Bovendien is in het afgelopen half jaar het aantal WW-uitkeringen onder 50-plus met 5% toegenomen. Dit is aanzienlijk meer dan onder andere groepen. “Hoog tijd dat we dus nog meer werk gaan maken van het vergroten van de participatie van ouderen”, aldus de VVD fracties in de regio. De stichting 50Plus Drechtsteden benoemde eerder al dat werkgevers koudwatervrees hebben voor het aannemen van oudere werknemers. Dit blijkt ook uit diverse onderzoeken. Met de Meesterbeurs wordt een mogelijkheid gecreëerd om met weinig financieel risico voor de werkgever, bekend te raken met de kwaliteiten en talenten van oudere werknemers.
 
De Meesterbeurs komt erop neer dat een WW’er van 50 jaar of ouder, met behoud van uitkering, 6 maanden aan het werk kan bij een werkgever. Na deze periode betaalt de werkgever een extra vergoeding van 900 euro uit zonder dat dit wordt gekort op de uitkering. Beide partijen kunnen zo kennis met elkaar maken. Zo’n proefperiode geeft niet alleen een kans op omzetting in een reguliere baan, het geeft ook ruimte voor de werkzoekende om zichzelf te verbreden en zo zijn of haar arbeidsmobiliteit te vergroten.

“We vergroten dus de participatie van uitkeringsgerechtigden, vergroten de kans op uitstroom naar een baan en dat nagenoeg zonder extra kosten voor de gemeenten”. stelt de regionale VVD fractie. “Het mooie aan dit instrument is dat het een beroep doet op werkgevers en werknemers om bij elkaar de toegevoegde waarde te vinden. De overheid faciliteert in plaats van creëert. Dat past goed bij de veranderende rol die wij voor de gemeente voor ogen hebben”, aldus de VVD fracties uit de Drechtsteden-regio.

De VVD is benieuwd of het onderzoek van het Drechtstedenbestuur naar de Meesterbeurs dit beeld zal ondersteunen. Voor de VVD is leidend in haar keuze voor het al dan niet inzetten van instrumenten op arbeidsmarktbeleid, dat deze mensen structureel van een uitkering naar regulier werk brengen.

Een van de drijvende krachten achter de Meesterbeurs is Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarktbeleid aan Tilburg University. Hij was ook betrokken bij het opzetten van de Startersbeurs. De Meesterbeurs is van start gegaan in de gemeente Tilburg en Eindhoven. Zij verwachten eind dit jaar de eerste plaatsingen te verwezenlijken. Meer informatie is te vinden op www.meesterbeurs.nu.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.