Eerste openbare vergadering van de Raad van Kerken Dordrecht

15 oktober 2014
Eerste openbare vergadering van de Raad van Kerken Dordrecht

DORDRECHT - De eerste openbare vergadering van het Platform Raad van Kerken is donderdagavond in de Lutherse kerk aan de Vriesestraat 20. De Dordtse Synode staat centraal onder het motto DORDT VOOR DUMMIES. De Raad doet ook een aantal oproepen aan het begin van de vergadering. Zo wordt ook zondag 10 mei 2015 op de agenda gezet: Dart is 75 jaar na het begin van de oorlog op het eiland van Dordrecht.

Een bericht met een oproep:
Het Platform Raad van Kerken vindt dat zondag 10 mei 2015 extra aandacht verdient in de stad.  Op deze dag zal het precies 75 jaar geleden zijn, dat ook Dordrecht direct met de tweede wereldoorlog te maken kreeg. Op de openbare bijeenkomst, die voor donderdagavond 16 oktober is belegd in de Trinitatiskapel aan de Vriesestraat 20, zal een eerste oproep klinken.

,,Wat oorlog betekent, voor burgers en wederom Nederlandse militairen, kunnen we anno 2014 dagelijks in het nieuws volgen. We willen begin 2015 met een openbare oproep komen aan alle kerken in de stad met het verzoek of een ieder op een eigen passend geachte wijze op zondag 10 mei 2015 stil te staan bij het uitbreken van de oorlog ook op het eiland van Dordrecht.”, aldus het platform van kerken. De oorlog begon in 1940 twee dagen voor pinksteren. Vooral dankzij vader en zoon Van der Vorm is die tijd grondig onderzocht en beschreven. Op het eiland van Dordrecht werd hard gevochten en de Moerdijkbruggen en de bruggen naar Zwijndrecht waren van groot strategisch belang. Verschillende militairen kregen dankzij hun moed tijdens gevechten op het eiland de militaire Willemsorde toegekend. Adjudant Koster kreeg op de Staart ook een straat nabij de Aart Alblasbrug en straten, die naar verzetsstrijder werden genoemd zoals Beinema en Beekman. Overigens in Nederland zal ook extra aandacht worden besteed aan 70 jaar bevrijding. Dat feit is gekoppeld aan 4 en 5 mei ook in Dordrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.