Zorgboerderij start winkel en energie-actie op Herfstmarkt

17 oktober 2014 door Hennie van der Zouw
Zorgboerderij start winkel en energie-actie op Herfstmarkt

DORDRECHT - Op de traditionele Herfstmarkt presenteert Zorgboerderij De Veldlinden komende vrijdag twéé nieuwtjes. Het bedrijf, dat werkt zonder winstoogmerk, opent een eigen winkeltje en beleeft het startschot van de actie “Geef de zorgboerderij nieuwe energie”.

De Veldlinden, gevestigd aan de Noordelselsweg 14 in de Dordtse Biesbosch, zet elk jaar een keertje de deuren open. Dat gebeurt nu al voor de zevende keer. Net als voorgaande jaren kan iedereen kennis maken met het boerenbedrijf en langs allerlei kraampjes op de Herfstmarkt slenteren. Voor de kinderen is er een puzzeltocht.

Met de bouw van een nieuw dak op de grote schuur is inmiddels één wens in vervulling gegaan, maar de zorgboerderij heeft er meer. Het dak leent zich uitstekend om er zonnepanelen op te leggen en op een milieuvriendelijke wijze de energierekening fors te drukken. Particulieren kunnen voor 7 euro 50 een zonnecel sponsoren en bedrijven een heel paneel (60 cellen) voor 450 euro.
 
Het bedrijf Jedi Techniek, uit Nieuwerbrug, heeft gratis installatie toegezegd. “Een prachtig gebaar”, vindt zorgboerin Yvonne in ’t Veld: “ze willen de panelen één voor één monteren, Dus telkens als er 60 cellen gesponsord zijn, komt er eentje op dak. Zo ziet iedereen, die hier langsrijdt, hoe de actie vordert”. Jeroen Diependaal, van Jedi Techniek, zal tijdens de Herfstmarkt zelf met een kraam aanwezig zijn, om uitleg te geven over de voordelen van zonne-energie.

Op de markt staan ook dit jaar weer allerlei kramen met de meest uiteenlopende producten. Daaronder natuurlijk de op het Eiland van Dordt al aardig bekende Veldlinden Frietaardappelen, maar ook andere planten en groentes, die op de zorgboerderij worden geteeld. Diverse van die producten komen voortaan het hele jaar door te liggen in het winkeltje, dat vrijdag geopend wordt.

“Dat was ook zo’n lang gekoesterde wens”, weet de boerin; “en eigenlijk meer van mensen, die hier regelmatig komen, dan van ons zelf. ‘Waarom beginnen jullie geen winkeltje?’. Hoe vaak we dat hebben moeten horen. Nou, nu is het dan zo ver. ”. Met de onzekere toekomst door de grote veranderingen in de zorg, zijn een beetje extra inkomsten ook keihard nodig.

De zorgboerderij verloor al enkele medewerkers, die door veranderende regels op andere plekken beland zijn, maar kan dankzij zorginstelling Syndion nog steeds rekenen op een grote groep hulpboeren. “Zij houden de boerderij draaiend en straks ook het winkeltje, elke werkdag van tien tot drie”, zegt Yvonne in ’t Veld. De medewerkers zijn allemaal mensen met een beperking, die helpen met het verbouwen en oogsten van gewassen en de verzorging van het vee. “We hebben er pas twee leuke Shetland pony’s bij. Tessa en Jantine”.

Voor de kinderen is er behalve de dieren vrijdag nog meer te zien en te beleven. Tijdens een puzzeltocht leren ze via opdrachten spelenderwijs allerlei aspecten van het boerenbedrijf kennen. “Natuurlijk koeien melken”, vertelt Yvonne’s dochter Jolanda; “maar ook gaan we kalebassen uithollen met het oog op Halloween”. Elke vervulde opdracht levert een puzzelstukje op en een complete puzzel is goed voor een zakje frites.

De Herfstmarkt duurt komende vrijdag (24 oktober) van tien uur ’s ochtends tot drie uur ’s middags. Iedereen is welkom.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.