Rockopera over Gebroeders De Witt opmaat naar De Witt weekend

17 oktober 2014 door Hennie van der Zouw
Rockopera over Gebroeders De Witt opmaat naar De Witt weekend

DORDRECHT - In Machine 3 in het Energiehuis werd op dinsdag 14 en woensdag 15 oktober vier keer de voorstelling De Witt of Oranje gespeeld, een rockopera over het rampjaar 1672 waarin de Dordtse gebroeders Johan en Cornelis de Witt wreed aan hun einde kwamen.

Bijna duizend leerlingen van het Johan de Witt Gymnasium, het Insula College en de PABO genoten van de eigentijdse en meeslepende vertolking door muziektheatergezelschap Tafel van Vijf. Ook bezochten zij een educatief programma van het Dordrechts Museum. Op zaterdag 8 en zondag 9 november is De Witt of Oranje nogmaals te zien in de Kleine Zaal van Schouwburg Kunstmin. De voorstellingen zijn ingebed in het zogeheten De Witt weekend waarin de misschien wel beroemdste Dordtenaren aller tijden centraal staan. Tafel van Vijf, Schouwburg Kunstmin en het Dordrechts Museum stelden een speciaal programma samen met een lezing door historicus en auteur Luc Panhuysen, rondleidingen en de voorstelling De Witt of Oranje.

Liefdesverhaal
De Dordtse gebroeders De Witt regeerden met succes over het land tot het jaar 1672 toen alles mis ging. Zowel Engeland als Frankrijk verklaarden Nederland de oorlog. De jonge prins Willem van Oranje ziet gelegenheid de broers De Witt af te schilderen als zondebokken. De prins krijgt het volk achter zich en weet de macht te grijpen. In De Witt of Oranje komt de geschiedenis heel dichtbij door het intense liefdesverhaal van Henk, de knecht van Cornelis de Witt die in Gijsje zijn grote liefde vindt. Alleen is Gijsje Oranjegezind en wil Henk trouw blijven aan zijn meester.

Lovende recensies
Door de muziek van pop-rock band Susie’s Haarlok krijgt de voorstelling een eigentijds tintje. De Prins van Oranje (Harald Austbø) doet daar hard aan mee, hij bespeelt de cello  alsof het een elektrische gitaar is. Zang is er van een koor dat bestaat uit studenten van het ArtEZ Conservatorium. De voorstelling kreeg lovende recensies, waaronder vier sterren in de Volkskrant ‘Het lukt ze om een duistere episode uit de Nederlandse geschiedenis als spannend muziektheater op te dienen.’

De Witt of Oranje is te zien in de drie steden die een band hebben met de Gebroeders De Witt: Den Haag, Amsterdam en Dordrecht. Kaarten  zijn te koop via www.kunstmin.nl.

Programma De Witt Weekend:
Zaterdag 8 november 2014
14.30 - 15.30 uur in Dordrechts museum
Lezing door Luc Panhuysen historicus en auteur.
‘De Witt contra Oranje: alles of niets’

20.30 uur: De Witt of Oranje in Schouwburg Kunstmin
Zondag 9 november 2014
11.00-12.00 en 12.30-13.30 uur in Dordrechts museum
Instaprondleidingen over de gebroeders De Witt door de Dordrechtzaal.
14.00 uur De Witt of Oranje in Schouwburg Kunstmin

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.