Ambulancedienst ZHZ schenkt auto in de strijd tegen ebola

15 oktober 2014
Ambulancedienst ZHZ schenkt auto in de strijd tegen ebola

DORDRECHT - Een afgeschreven ambulance van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid wordt ingezet in de strijd tegen ebola in West-Afrika. Door de auto te schenken, komt de dienst tegemoet aan een dringend verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid.

Het ministerie heeft via Ambulancezorg Nederland aan alle ambulancediensten in Nederland gevraagd om met spoed tijdelijk personeel en overtollige goederen beschikbaar te stellen aan de landen waar ebola heerst. Er is daaraan een groot tekort. Het oorspronkelijke hulpverzoek komt vanuit de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en is gericht aan alle EU-landen.

De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid zou toch dit jaar nog een Mercedes Vito uit actieve dienst halen. Er staat na zes jaar bijna 260.000 kilometer op de teller. Naar Nederlandse maatstaven is een ambulance dan aan vervanging toe, om de veiligheid blijvend te kunnen garanderen en omdat de onderhoudskosten daarna snel gaan stijgen. Deze wagen is echter nog in heel goede staat. Directeur Hans Janssen: "De 'brandbrief' laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Er is in West-Afrika een groot probleem waar je je ogen niet voor kunt sluiten. Ebola kan bovendien ook onszelf gaan raken."

Afgelopen jaar heeft de Ambulancedienst een overeenkomst gesloten met het Albert Schweitzer ziekenhuis over gebruikte goederen. Die worden in principe doorgesluisd naar de buitenlandse partnerziekenhuizen van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Voorzitter Gert Jan van Heiningen van de Commissie Buitenland van het ziekenhuis zegt: "Vanzelfsprekend zijn wij direct akkoord gegaan met schenking van deze auto aan West-Afrika.

Via ons zou deze ambulance in Roemenië terecht zijn gekomen. Hulpgoederen horen wat ons betreft daar thuis waar ze het hardste nodig zijn en dat is nu duidelijk in het ebolagebied, waar een gigantische taak ligt voor zorgverleners met beperkte middelen."

Personeel kan de ambulancedienst niet vrijmaken. Diverse ambulancediensten in het land hebben positief gereageerd op de oproep. Het transport van de goederen per schip en de verdere afwikkeling gebeurt onder verantwoordelijkheid van het ministerie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.