Kees Thies hoopt dat gemeente Dordrecht cultuur centrum To Be niet keihard laat vallen

22 oktober 2014
Kees Thies hoopt dat gemeente Dordrecht cultuur centrum To Be niet keihard laat vallen

DORDRECHT - Cultuurcentrum To Be zit in de rode cijfers de komende jaren. Het centrum dat eens onder de stichting culturele educatie viel, centrum Nieuwstraat en de Berckepoort heette, zit nu in het Energiehuis.

Columnist Kees Thies belicht de huidige situatie. Elke morgen Kees Thies bij het ontbijt: Lees AD De Dordtenaar

Het cultuurcentrum ToBe zit zwaar in de problemen (bloedrode cijfers) en er moeten zelfs mensen worden ontslagen. Dat mag je best wrang noemen, want deze regiobreed opererende cultuureducatieclub begon, na een moeilijke ‘jeugd’ de laatste tijd eindelijk pas een beetje te stralen. De conceptie (héél veel moeizaam tot stand gekomen fusies) was ooit niet bijster liefdevol om over de bevalling (stuitligging door jarenlang wanbeleid in het verleden) nog maar te zwijgen. Wat volgde was een lange couveuseperiode (veel gemeentelijke steun) en het was dan ook niet verwonderlijk dat de baby aanvankelijk niet bepaald aantrekkelijk was. Maar de afgelopen jaren begon de, aanvankelijk wat weerbarstige puber ToBe zich te ontwikkelen tot een leuke volwassene en vandaag de dag is de instelling een van de voornaamste ‘sfeermakers’ in het Energiehuis. Eind goed, al goed zou je denken, maar nu dreigt het mis te gaan. en dat voelt aan als onrecht, zeker als je dat afzet tegen het feit dat sommige ’Energiehuis-bespelers’ juist garen spinnen bij hun nieuwe onderkomen.  Bibelot bijvoorbeeld, floreert als nooit te voren.

Een eventuele ondergang van ToBe is, in mijn ogen, gevaarlijk voor de cultuurtempel als geheel. Ruim een jaar geleden schreef ik het volgende: de ‘bespelers’ van het Energiehuis, Hollands Diep, de Kunstkerk, de Jeugdtheaterschool, Kunstmin, de Popcentrale, ToBe en Bibelot, vormen samen een wankele, want zwaar gesubsidieerde, lappendeken van grote en kleine cultuurinstellingen. Het is een kaartenhuis dat wel eens kan instorten als een of meerdere partijen gekort worden op hun subsidie.

Bij ToBe is dat gebeurd: subsidies zijn teruggeschroefd en ook het aantal cursisten nam, mede als gevolg van de crisis, af. Het ‘totaaltekort’ zit nu rond de half miljoen. Dat is volgens mij niet eens zozeer het gevolg van wanbeleid, maar vooral van héél veel vette pech en… een bizarre erfenis uit het verleden: toen de organisatie nog een ambtelijke was, zijn veel goedbetaalde, maar overbodige personeelsleden te lang (vaak tot aan hun pensioen zelfs) in dienst gehouden. Zo ontstond een gat dat nauwelijks nog te dichten was. Ik weet het, geld in cultuur stoppen is momenteel geen bijster populaire bezigheid, maar toch hoop ik van harte dat de gemeente ToBe nu niet keihard laat vallen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.