Jan Janssen geeft tips om Dordrecht te beleven

25 oktober 2014
Jan Janssen geeft tips om Dordrecht te beleven

DORDRECHT - De Jan Janssen agenda wordt nog steeds aan honderden lezers toegestuurd op de zaterdagochtend. Janssen wil zo een bijdrage leveren aan de beleving van Dordrecht. Jan houdt soms in de binnenstad in horecagelegenheden besprekingen. Hij wisselt zo meningen uit over de toekomst van Dordrecht.

Jan Janssen bericht deze week:

Dordtse agenda, er is natuurlijk veel meer, zie ook www.centrumdordrecht.nl en www.dordrecht.net;

- 25-10, 15.30, Dordrechts Museum, opening tentoonstelling Iconen, 'Wonderen van Licht';

- 26-10, 15.00, Theater 450;

- 28-10, 20.00, Dante lezing over keizer Augustus en de tijd van Mussolini, Galerie Koos van Veen;

- 28-11, 19.30 Start lezingenreeks ToBe, Cultuur en Design, Renaissance in Italië en Nederlanden, vervolg op 11-11, 25-11 en 9-12;

- 29-11, 21.00, Cinefiliaal in The Movies;

- 30-10, 20.00, Augustijnenkerk, Johann de Witt lezing, Kees van der Staaij over het Nederlandse politieke systeem;

- 1 en 2 - 11, heropening Kunstmin!!!!!!!!!;

- 2-11, 11.00, CamarataRCO in Ketel 1 van het Energiehuis;

- 2-11 (15.00 opening) tm 28-12, Galerie Wijnstraat, 'Verborgen werelden, Vervreemdende ruimten';

- 13-11, 14.00, Ikonen, bijzondere kunstschatten uit zustersteden, in het Dordrechts Museum door de vereniging.

 

Vespers zijn avondgebeden. Dank voor al wat de dag gebracht heeft.

Vespers zijn vaak getoonzet, oa Monteverdi (renaissance, 1567-1643), Charpentier (barok, 1643-1704), Mozart (verlichting/classicisme, 1756-1791), Bruckner (romantiek, 1824-1896) en Rachmaninov (tja, Russisch-Orthodox, vele stijlen, 1873-1943).

Sweelinck (overgang renassance-barok net als Monteverdi) werd, dacht ik, uitgevoerd 12 oktober in de Grote Kerk. Helaas was dat vorig jaar, ik stond voor een lege en vooral dichte kerk! 

De (katholieke) Sweelinck (1562-1621) zelf heeft nooit een complete vesperdienst geschreven, maar uit zijn immense verzameling psalmen, motetten en andere geestelijke werken is met gemak een vesper samen te stellen. In het verleden is veelvuldig op die manier uit het bestaande oeuvre van een componist een mis, vesper of een andere liturgische dienst samengesteld, ‘gecomponeerd’.
Al in de voorchristelijke tijden werden ochtend- en avondgebeden gezongen.
Na de ontwikkelingen in de vroeg-christelijke kerk zien we dat in de derde eeuw, ca 225  na Chr. deze gebedsdiensten zich uitbreiden tot een zeven-uren-gebed, de zgn horae canonicae.
De vesper is het zesde getijdegebed, het avondgebed. Deze gezongen of gelezen getijden beginnen met de metten (lauden) en besluiten met de completen. De Vespers is een gezongen, of gelezen, psalmdienst, gecompleteerd met een Hymne en het Magnificat, de lofzang van Maria.

Rachmaninov's vespers zijn beroemd. Dit is de herkansing. Merwe's Oratorium Vereniging voert ze uit op vrijdag 28 november, 20.00 uur in de Anthoniuskerk. De Mis in D van Dvorak is de eerste helft van het programma.

 

Back to Bach was geweldig. Prachtige muziek, schitterend ballet, het Nationale Ballet. En passent kocht ik 'Dansen met Bach' (2013, Willem Faas). Bach heeft erg veel dansen gecomponeerd, suites. Dit is een aaneenschakeling van dansen, langzaam afgewisseld met snel. In het toenmalige Duitsland werd dat overgenomen van het hof van Versaille, Lodewijk de XIV. Duitsland was het slagveld geweest van de 30-jarige oorlog, 1618-1648, en zat aan de grond, zowel economisch als cultureel. Demografen hebben berekend dat zo'n 40-50% van de bevolking dodelijk slachtoffer was. Hele streken waren ontvolkt, geen mens meer om te werken! En verwoestingen alom. Het Franse hof had weinig geleden. Daar was het een overdaad aan rijkdom en dito cultuur. Hier wilden de Duitse vorstendommen zich graag aan spiegelen. Wij genieten er nog van, de suites van Bach, Telemann.

Ooit zag ik 'Le Jeune Homme et la Mort', op de Passacaglia van Bach. Choreografie oorspronkelijk/1946 van Roland Petit, libretto Jean Cocteau. Fantastisch, ook om terug te zien op YouTube. Opname door Petit zelf uit 1966, met Nureyev/Zizi Jeanmaire, www.youtube.com/watch?v=qg29jOazkOo

 

Kunstmin was bijna vol, bij de pre-view, de grote en kleine zaal. De grote zaal was helemaal Dordts. Stichting Bijzondere Concerten bracht een groots programma op de Buhne. Populair klassiek maar het ging er in als Gods woord in een ouderling. En Kunstmin zelf, weer heelijk, het karakteristieke is behouden en het was en blijft mooi, mooi.....Met de opening 1 en 2 november as hoop ik ook veel te zien van de vruchten van de vernieuwing die vanuit de theaterstoel niet te zien zijn. Maar broodnodig om een mooi programma uitgevoerd te krijgen!

 

Ferdinand Sikken is van Kunst &Design van ToBe (www.tobe.nl). K&D organiseert 4 lezingen over de renaissance, in het Energiehuis in Dordrecht. Elke avond is van 19.30-21.30 en kost 10 euro. Evert Vos, kunsthistoricus, geeft de lezingen. Kaartjes via www.energiehuis.nl.

- 28-10, Vroege renaissance in Florence, 1400-1450;

- 11-11, Renaissance van Venetië, tweede helft 15de eeuw;

- 25-11, Voorlopers van de Vlaamse primitieven, 1400-1425;

- 9-12, Vlaamse primitieven of Vroeg Nederlandse schilderkunst, 1425-1500.

Ik kan alleen de laatste twee avonden maar probeer wat te schuiven. Prachtig initiatief. 

 

De Vereniging Dordrechts Museum organiseert een lezing (uiteraard voor leden, wordt dus lid) over de tentoonstelling 'Wonderen van Licht'/Iconen in het Dordrechts Museum. Op 13-11 om 14.00 uur. De tentoonstelling opent vandaag, 25-10, 15.30.

 

CineFiliaal is een van mijn vaste punten in de week. Woensdagavond, 21.00 presenteert The Movies een film met een meer cultureel dan entertainment karakter. Geert ter Steeg leidt de films immer deskundig en humorvol in. Afgelopen woensdag: Wild Tales, Argentijns en speelt ook daar. 6 herkenbare 'short stories' met absurde wendingen. Prachtige film.

'De film vertelt over mensen die hun controle verliezen in een cultuur van onontkoombare corruptie, economische en sociale ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Regisseur Damian Szifrom laat in een serie wilde, absurde en komische verhalen zien tot welke barbaarse acties een mens in staat kan zijn wanneer het kookpunt wordt bereikt'. Producent is Almadovar, die met zijn bedrijf El Deseo SA Spaanstalige film financiert. Een soort Huub Bals fonds.

De trailer: www.youtube.com/watch?v=QUnXv6R2HI8.

Voor de nieuwsgierige filmliefhebbers een must: Cinefiliaal op woensdag in The Movies.

 

Dordtse Jeanne van der Horst werkt, met Maarten Kroon, aan een documentaire over de 17de eeuwse schilder Torrentius. Wetenswaardigheden die nu al bekend zijn staan op www.torrentius.com. Jeanne en Maarten zoeken financiële steun via crowdfunding.

Bekijk de trailer op http://www.voordekunst.nl/vdk/project/view/2660-cold-case-torrentius. Op www.torrentius.com staat allerlei interessante informatie over schenkingen en kun je ook volgen hoe het project vordert. 

 

Ook Dordts, Jacoline de Heer. Zij is een van de drijvende krachten achter DOOR, een culturele broedplaats in Dordrecht. Zij communiceren via Facebook. Onder het kopje evenementen is de agenda te vinden op www.facebook.com/DOORDordrecht/events.

 

Buiten Dordt:

- 25-10, 13.30-16.30, School der Beschaving, Nexus, Concertgebouw Amsterdam;

of toch nog op de 25ste overdag Dutch Design Week, een mens moet kiezen, ik ga de stand van de beschaving bekijken ipv erover te horen discussiëren, DDW dus;

- 25-10, Vuurvrouwen in Schouwburg Rotterdam;

- 26-10, Stopera, de opera l'Etoile van Chabrier;

- 31-10, Muziekgebouw aan 't IJ, Ibrahim Maalouf, is helaas uitverkocht. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.