Portretten op RTV Dordecht: Een cijfer voor je leven

30 oktober 2014 door Hennie van der Zouw
Portretten op RTV Dordecht: Een cijfer voor je leven

DORDRECHT - Twee bekende Dordtenaren, Leendert van Pelt (89) en Gonnie Walrecht (74), zijn geportretteerd in de documentaire serie ,,Een cijfer voor je leven”.  Filmmaker Bob Entrop deed daarvan de regie en het camerawerk. De gemeente Dordrecht maakte het mee mogelijk.  Daarom krijgt RTV Dordrecht de gelegenheid om ook Dordrecht te laten zien, welk cijfer de twee Dordtenaren zichzelf geven nadat zij over hun levensweg hebben gesproken.

Kapper Leendert van Pelt en lerares Gonnie Walrecht spreken zeer openhartig en met gevoel over de hoogte- en dieptepunten in hun leven.  

Gonnie deed veel ontwikkelingshulp in de Dordtse Afrikaanse partnerstad Bamenda. Zij is daar door de gemeente tot ereburgeres benoemd. Door mee te werken in de Dordtse wereldwinkel begon haar internationale inzet. Gonnie vertelt al meer dan veertig jaar samen te zijn met haar vriendin Mies. Ze noemt dat getrouwd zijn.  Dat zij voor haar geaardheid uitkwam, was een lange, emotionele worsteling.   Ze legt uit dat het in haar milieu niet gepast was om te vertellen dat je niet op jongens viel.
 
Gonnie vertelt in de documentaire van twintig minuten ook over de levensfase nu van haar vriendin Mies die de ziekte van Alzheimer heeft. Dat brengt haar ook bij gedachten over de vergankelijkheid van het leven, wanneer zij over het terrein van de tuindersvereniging Kringloop aan de Wieldrechtse Zeedijk loopt. Kringloop is voor haar ook een mensenleven. Gonnie was lange tijd lerares. Aan het einde geeft zij voor haar leven een 7+.  Een plus is voor haar altijd van belang geweest.   Als docent deed zij er graag een plus bij om leerlingen te stimuleren door te gaan en in kansen te blijven geloven.

Leendert van Pelt, zoon van de koster van de gereformeerde Bethelkerk in Zwijndrecht, is nog steeds betrokken bij de kapperszaken Van Pelt, maar dan als werknemer van zijn twee zonen. Van Pelt, die op allerlei terreinen werd onderscheiden, was de regelneef en aanjager van de kapperszaken. Het knippen had hij niet in zijn vingers. Hij maakte ook naam als de man, die  van het kappersvak landelijk een volwaardige bedrijfstak van maakte. Het gevoel voor PR helpt hem daarbij en in de serie komt nog langs dat hij nog journalist is geweest in de jaren vijftig van het protestantse Dordtsch dagblad.

Van Pelt, erelid van de Dordtse Ondernemers Vereniging (DOV) en erevoorzitter van winkelcentrum Sterrenburg, is met zijn tweede vrouw al bijna 44 jaar getrouwd. Ze werkt nog steeds in de zaak.

Van Pelt spreekt in sympathieke en openhartige bewoordingen over zijn eerste vrouw Ria, die van groot belang is geweest voor de opbouw en ontwikkeling van de firma Kapper Van Pelt.  Leendert en Ria groeiden alleen uit elkaar.  Dat was voor hem een dieptepunt. Leendert van Pelt komt nog steeds elke dag bij de vier kapperszaken langs en in de documentaire rijdt hij op zijn scootmobiel door winkelcentrum Sterrenburg.  Hij zegt als optimist het leven een 9 te geven.

Een cijfer voor je leven wordt uit gezonden: vrijdag 31 oktober vanaf 18.00 uur na Uw mening en daarna elk uur tot zaterdag 1 november 18.00 uur en vrijdag 7 november vanaf 18.00 uur na Uw mening en daarna elk uur tot zaterdag 8 november 18.00 uur.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.