Onze Vader in Fries in de Wilhelminakerk Dordrecht historische opening expositie

30 oktober 2014

DORDRECHT - Het gebed ,,Onze Vader" zal zaterdag 1 november vanaf twee uur in elk geval in vier vreemde talen klinken in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk in Dordrecht. Zo wordt een expositie geopend waarin het Onze Vader meertalig is gekalligrafeerd.

Piet van Huizen zal het Onze Vader op zijn verjaardag in zijn moedertaal Fries laten klinken in zijn Dordtse kerk. Van Huizen is een veelzijdig actief Dordtenaar.

Historisch onderzoeker Peter Dillingh beschreef de lange weg die het Fries moest meemaken om ook als taal in de kerk te worden geaccepteerd. Daarom is zaterdag ook een bijzonder moment in de kerk, waarvoor in 1898 de eerste steen werd gelegd.

De tekst staat deze week ook in: Kerk op Dordt, protestants kerkblad voor Dordrecht

Peter Dillingh:

Ús Heit

De Friese taal was in de kerk lange tijd taboe. Op het Friese platteland was de omgangstaal Fries, maar op het gemeentehuis, in de rechtszaal en in de kerk werd Nederlands gesproken en geschreven. Het Fries werd vooral geassocieerd met vrijzinnigheid en volkstoneel en was dus uit den boze.

Het Kristlik Frysk Selskip, dat in 1908 werd opgericht, wilde daarin verandering brengen. Het stelde zich ten doel de Bijbel in het Fries te vertalen, een psalm- en gezangboek in het Fries uit te geven en het gebruik van het Fries in de eredienst te bevorderen. Een van de oprichters was ds. Sipke Huismans (1873-1924), gereformeerd predikant in Anjum.

In augustus 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Het Nederlandse leger werd gemobiliseerd. In Tilburg en omgeving werden 20.000 militairen ingekwartierd, onder wie veel Friezen. De kleine Gereformeerde Kerk van Tilburg was van de ene dag op de andere verantwoordelijk voor de geestelijke verzorging van honderden militairen. Daarom werd een beroep gedaan op predikanten uit het hele land. Een van hen was ds. Huismans. In oktober 1914 was hij tien dagen in Tilburg.

Op maandagavond 5 oktober 1914 preekte hij in het Fries, voor het eerst, in het kerkje van Tilburg. De belangstelling was overweldigend. “Ds. De Vries opende de kerkdeuren, en de schare berstte, perste, krong en drong naar binnen.” Friese psalmen werden gezongen. Ds. Huismans preekte over Jesaja 21:11-12: “Wachter, hoe lang nog duurt de nacht?”

Voor degenen die er om zes uur niet meer in konden, werd om half acht een tweede dienst gehouden: dezelfde toespraak, met andere psalmen. “Het was vermoeiend, maar aangenaam,” schreef ds. Huismans. Buitengewone omstandigheden schiepen ruimte voor iets buitengewoons: Fries in de kerk.

Morgen, zaterdag 1 november, wordt in de Wilhelminakerk een bijzondere tentoonstelling geopend. Regina de Ruiter-Vermaat uit Bavel laat het Onze Vader zien in 17 talen, prachtig gekalligrafeerd. Het Onze Vader in het Fries zal worden uitgesproken door Piet van Huizen – op zijn 85ste verjaardag!

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.