Jan Janssen vestigt de aandacht op bijzondere kwaliteit Jubal Dordrecht

01 november 2014

DORDRECHT - Jan Janssen zet deze week JUBAL extra in het Dordtse zonnetje.Hij vestigt de aandacht ook op de banden tussen Jubal Dordrecht en een muziekkorps in Dordrecht (Zuid-Afrika).

 

Dordtse agenda, er is natuurlijk veel meer, zie ook www.centrumdordrecht.nl en www.dordrecht.net;

- 1 en 2 - 11, heropening Kunstmin!!!!!!!!!;

- 2-11, 11.00, CamarataRCO in Ketel 1 van het Energiehuis;

- 2-11, 15.00 , Galerie Wijnstraat, opening 'Verborgen werelden, Vervreemdende ruimten', tm 28-12;

- 5-11, 21.00, Movies, Cinefiliaal;

- 7-11, 20.15, Kunstmin, Scapino met Icons;

- 8-11, 20.00, Energiehuis, Muziekstroom, Yasam Hancilar Band, werelds&jazz;

- 9-11, 14.00, Dordrechts Museum, Instapronde De Wit of Oranje;

- 9-11, 14.00, Kunstmin, De Wit of Oranje;

- 11-11, 20.00, Vereniging Oud Dordrecht, Oud Katholieken in Nederland en Dordrecht; in Maria Maior, hun kerk aan de Voorstraat Noord 120;

- 12-11, 21.00, Cinefiliaal in The Movies;

- 13-11, 14.00, Ikonen, bijzondere kunstschatten uit zustersteden, in het Dordrechts Museum door de vereniging.

 

Hans Kloppert is voorzitter van het zeer succesvolle Jubal Drum&Bugle Corps. Jong Jubal is dit jaar Nederlands en Europees kampioen geworden. Zij gaven op uitnodiging van burgemeester Arno Brok en wethouder van cultuur, Piet Sleeking, afgelopen dinsdag een korte uitvoering op het Stadhuisplein. De hele gemeenteraad en ook vele anderen genoten er van. Wethouder Sleeking bood namens de gemeente alle Jong Jubal leden een kaartje voor The Movies aan. Een hoop cultuur al met al.

Ik heb ooit, op uitnodiging van Hans, een repetitie van Jubal meegemaakt. Super om te zien en prachtig wat er voor komt kijken om een top prestatie te leveren!

Zie de generale repetitie van Jong Jubal: www.youtube.com/watch?v=DZDYUxWA7VU.

Voor mij ook niet onbelangrijk, Hans en Jubal steunen de Field Band in Dordrecht Zuid Afrika!

 

De (oud?) Dordtse, pas afgestudeerde, Eva Jansen Manenschijn is winnaar van de prestigieuze ITs RO Theater Playwriting Award met 'On all Fours'. Eva assisteert Alize Zandwijk bij Vuurvrouwen van RO theater. Het stuk gaat over twee vrouwen, Jeane d'Arc en Ulrieke Meinhof, hun idealen, de prijs die het heeft om compromisloos voor hun idee van volkomen rechtvaardigheid te staan. Dit weekend komt er nog een Dordtse kroon op Eva's jonge professionele bestaan. Verrassing, geheim, geheim.

 

Amartya Sen, `Het idee van rechtvaardigheid', 2009, is bescheidener dan Meinhof en d'Arc. Hij gaat er vanuit dat het een prima streven is de wereld minder onrechtvaardig te maken. Een rechtvaardige maatschappelijke orde (de instituten en wetten/regels) alleen is niet genoeg. Ook mensen, met inzet van hun rede, moeten rechtvaardig willen handelen. Als voorbeeld: Enron had een kast vol handboeken over good governance en toch ging het bedrijf aan corruptie ten onder. 

Het resultaat van instituten en menselijk handelen dient rechtvaardig(er) te zijn, dat is de ultieme toets. Rechtvaardigheid heeft niet een maar meerdere gezichten, het kent vele waarheden en afwegingen. Zonder maatschappelijk discours, een goede en open discussie, geen rechtvaardigheid! 

Sen's boek is zowel een hommage aan als een kritiek op de ook baanbrekende studie van John Rawls 'A Theory of Justice', 1971.

Voor Sen's baanbrekende boek, zie: http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/langzaam-vooruit-blijven-modderen en www.nexus-instituut.nl/leestafel/263-het-idee-van-rechtvaardigheid.

Het particuliere initiatief Pakhuis de Zwijger uit Amsterdam (www.dezwijger.nl/?lang=nl) organiseert avonden over maatschappelijke vraagstukken. Het is een stukje van de broodnodige open discussie van Sen. Zou zoiets voor Dordt ook levensvatbaar zijn? Om eens te onderzoeken hoe het er (inrichting van de samenleving, ook lokaal, kunst/cultuur, onderwijs, burgerparticipatie, toekomst van de stad, tweedeling/zie 'Gescheiden Werelden' van SCP/WRR, etc) bij ons uit ziet cq zou kunnen zien? Of is het Stadsdebat groot en diepgravend genoeg voor Dordt? 

 

Dansen met Bach, vervolg, Menuet

De komende weken volgt elke week een dans uit de suites van Bach. Ontleend aan 'Dansen met Bach' van Wim Faas. Deze week een korte entree en het Menuet.

Iedere vrijdagavond trad Bach met zijn Collegium Musicum op in Koffiehuis/Café Zimmerman in Leipzig, in de zomermaanden ook in de koffietuin. Uit deze concerten is het wereldberoemde Gewandhaus ontstaan(volgens Faas). Dit is 1943/1944 door de geallieerden platgebombardeerd. Vaak voerde Bach in Zimmerman zijn immens populaire suites uit. Het was er altijd druk. De komende weken neem ik elke keer een dans uit de suites van Bach op. Bach was schatplichtig aan het Franse hof van Louis XIV waar de Lully (geboren in Florence) de hofcomponist was.

De naam menuet is afgeleid van 'pas menus' wat 'kleine stapjes' betekent. Meestal gedanst in groepjes van 4, vast patroon, dat hadden alle dansen in die tijd. De stijldansen in de huidige tijd ook overigens. Als je de muziek hoort zie je het dansende barokke hof zo voor je. Hoor en zie: www.youtube.com/watch?v=8DGo4LkzBNw.

 

Dominique van Dijk is van 'Do in Dordt', www.facebook.com/Doindordt.

Dominique is gek op Dordrecht, houdt van leuke dingen doen en lekker eten.Zij gunt ook anderen dit graag. Daarom is Dominique begonnen met 'Do in Dordt'. Een stadsblog die mensen op de hoogte houdt van alles wat er in de stad te doen is. Door middel van een mooie website, nieuwsbrieven, social media en in de toekomst wellicht ook evenementen en arrangementen.

'Do in Dordt' is etalage voor de lokale ondernemer van Dordrecht en biedt een kans om in het oog te springen bij klanten. Één duidelijk overzicht voor de leukste winkels, horeca en evenementen in Dordrecht. Dit alles verdeeld in 4 thema’s:

Do Proeft              Restaurants – cafés - bars

Do Shopt              Winkels - speciaalzaken

Do Ontdekt           Musea – activiteiten - evenementen

Do Slaapt              B&B’s - hotels

Bij DOOR (www.facebook.com/DOORDordrecht), oa Jacoline de Heer, een van de liaisons van 'Do in Dordt') presenteerde Pieter Breeman gisteren zijn nieuwe dichtbundel. Pieter zat ook in de jury van Poetry Slam Clash in Pictura afgelopen woensdag. Met Josse Kok en Theo Pronk. 8 dichters uit den lande streden om een plaats in de halve finale Poetry Slam. Het slot met een duet van de twee finalisten was super de lux. Verder heb ik in dit metier, de poetry, nog een hele weg te gaan. Zie www.poetryslam.nl, Dordrecht/Pictura staat er nog niet op.

Gisteravond koos ik voor het (F)luiterconcert in het Dordrechts Museum. Techno (??,klopt dat Linda?) door Witxes en Dale Cooper Quartet&the Dictaphones, super de luxe! Jammer voor de presentatie van de dichtbundel van Pieter.

 

Dick Swier is in actief in veel Dordtse organisaties die zich buigen over de geschiedenis van de stad. www.deverhalenvandordrecht.nl is een samenwerking van het Historisch Platform Dordrecht en Stichting Illustre Dordracum. Inmiddels zijn 28 delen in deze serie verschenen. Deel 9, 2007, over 'Watertorens in Dordrecht en Dubbeldam' is recent heruitgegeven. Bert te Kiefte, voorzitter van Pictura en oud-stadsvernieuwer in Dordrecht, schreef deel 28 'Van Kaalslag tot Nieuwbouw' over de Binnenstad. Ook een aanrader voor iedereen die iets van Dordt wil snappen. Nummer 25, over Kunstmin (heropening dit weekend!) ligt ook weer in de boekhandel. Deel 29 staat op stapel. Marc Dorst schrijft over 'Verborgen Schatten van het Statenplein, wat er allemaal bij de herbouw en reconstructie uit de grond tevoorschijn kwam. Indrukwekkend en toegankelijk allemaal!

 

De Vliegende Kunstenaar gaat 19 december weer op mysterie tour. De tour wordt voorbereid door Linda Janssen, Katarina Sledz, Hans Jansen Manenschijn en mijzelf. Het belooft weer een mooie tour te worden maar alles is geheim. Vandaar de mysterie tour.  Naast de datum, volgt nog de plaats en tijd van vertrek, als enige info.

In onze voorbereiding rolde de ene na de andere spannende en begerenswaardige bestemming in Nederland, België en Duitsland over tafel. Het Programma voor 2015 werd dus ook maar vast in de steigers gezet. 

 

Dordtse Jeanne van der Horst werkt, met Maarten Kroon, aan een documentaire over de 17de eeuwse schilder Torrentius. Wetenswaardigheden die nu al bekend zijn staan op www.torrentius.com. Jeanne en Maarten zoeken financiële steun via crowdfunding. Nog 4 dagen.

Bekijk de trailer op http://www.voordekunst.nl/vdk/project/view/2660-cold-case-torrentius. Op www.torrentius.com staat informatie over schenkingen en hoe het project vordert. 


Buiten Dordt:

- 3-11, Doelen, Red Sofa, Words&Beyond, II Huh Nansulhun van Seung-Ah Oh door Slagwerk Den Haag;

- 9-11, Doelen, Red Sofa, Doelen-kwartet;

- 14-11, Doelen, Red Sofa, Doelen-ensemble;

- 16-11, Stopera, 13.30, Lohengrin van Wagner;

- 21-11, 21.45, Doelen, Allan Ginsberg in Nederland/1983 revisited.


1

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.