Zelfs Den Uyl kon Dordrecht geen nieuwe PvdA burgemeester ,,geven" en het werd in 1985 VVD-er Jan Noorland

03 november 2014
Zelfs Den Uyl kon Dordrecht geen nieuwe PvdA burgemeester ,,geven"  en het werd in 1985 VVD-er Jan Noorland

Zelfs oud-PvdA premier Joop de Uyl werd ingezet om Dordrecht toch in 1985 weer een rode burgemeester te helpen, maar het werd VVD-er  Jan Noorland. Zijn echtgenote Cock Noorland blikt voor het eerst terug op TV bij RTV Dordrecht ook over hoe het zo is gekomen. Cock onthult dat haar man aan één Dordtse politicus een hekel had: Chiel Koning van de Centrumdemocrsaten (CD). Zij is al bijna dertig jaar een actieve en betrokken Dordtse.

DORDRECHT – Cock Noorland staat woensdag 5 november achttien minuten centraal in het programma ,,In gesprek Met” van Ad van den Herik  op RTV Dordrecht.

Zij spreekt voor het eerst op TV over haar ervaringen als echtgenote van burgemeester Jan Noorland. Haar man diende  Dordrecht van 1985 tot 2000.

Ze praat ook over de ontdekker van burgemeester Jan Noorland. Hij werd dertig jaar geleden door VVD-voorman in Dordrecht, Theo Brans, nadrukkelijk gevraagd te solliciteren. Ereburger Brans voerde daarna een zeer effectieve pro Noorland-campagne.

De grootste machtspartij in Dordrecht, de PvdA,  ging er vanuit dat Dordrecht een rode stad zou blijven met prominent Kamerlid Arie van der Herik als nieuwe burgemeester naast drie wethouders van de PvdA (Janse, Lamers, Meelker).  

Van der Hek liet zich zelfs door dagblad De Dordtenaar in Den Haag alvast interviewen als kandidaat-burgemeester. Het profiel voor de nieuwe burgemeester – dat in oktober door commissaris van de Koningin Patijn werd opgehaald bij de gemeenteraad – was op zijn lijf geschreven. Zelfs oud-premier Joop den Uyl lobbyde voor PvdA-burgemeester  Van der Hek bij premier Ruud Lubbers, maar Dordrecht ging naar de VVD.  

Noorland, die in 2006 overleed, had in de politiek van Dordrecht volgens zijn vrouw aan één man echt een hekel. Dat was aan huisjesmelker en voorman van de Centrumdemocraten Chiel Koning, die de rechterhand was van kamerlid Hans Janmaat.

Cock Noorland is betrokken gebleven bij haar Dordrecht en zet zich bijvoorbeeld in voor veiliger straatstenen voor fietsers rondom de Grote Kerk.

Haar man kwam uit een zeer gelovige tuinderfamilie, terwijl zij  niet was aangesloten bij een kerk. Samen werden zij liberaal in Nieuwerkerk aan de Ijssel en via zijn baan als gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland werd het in maart 1985 een feit dat Dordrecht de nieuwe woonplaats werd.  Een vast onderdeel van haar taak in de Dordtse samenleving was het binnenhalen van Sinterklaas bij het Groothoofd, waar Cock Noorland het brede repertoire van Sinterklaasliedjes goed beheerste. Haar man zong niet echt uit volle borst mee.

Het verrast niet dat zij graag de zwarte piet zwart wil houden en dat de huidige burgemeester van de VVD, Arno Brok, door haar zeer wordt gewaardeerd.

In Gesprek Met wordt woensdag vanaf 18 uur elk uur uitgezonden bij RTV Dordrecht.

Bron foto: Wikipedia.

De reeds overleden journalist van het Vrije Volk, Rien Robijns, beschreef in zijn boek DIT IS TOCH EEN HOBBY VAN JULLIE? openhartig over zijn ervaringen als PvdA gemeenteraadslid in Dordrecht. Hij behandelt ook DE KLUIF. Zijn bijnaam voor Jan Noorland en Robijns beschrijft van binnenuit hoe Dordrecht geen PvdA burgemeester kreeg.

 

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.