Nog weinig beeldbepalende negentig plussers in Dordrecht

03 november 2014

DORDRECHT - In de stad Dordrecht zijn nog weinig beeldbepalend negentig plussers te zien, die nog beeldbepalend kunnen zijn. Leen van Pelt, die eind november zijn negentigste verjaardag viert, is zeker een uitzondering en wellicht een voorbeeld voor anderen die zich senior mogen noemen.

Hij verzet het beeld van onzichtbare senioren. Immers: In Dordrecht leven steeds meer senioren boven de negentig en honderd jaar!  Van Pelt werkt nog en laat zien dat ouderen gewoon kunnen blijven meetellen.

Maar: Hoeveel negentig plussers zien je nog in het nieuws?  In elk geval één bekende Dordtenaar valt nog op: Kapper Leen van Pelt. Hij zal op een feestelijke wijze, zoals hem wel is toevertrouwd, zijn negentigste verjaardag vieren. Leen was in de krant en de weekbladen vroeger niet weg te slaan door zijn brede maatschappelijke inzet. Twee jaar terug mocht hij met steun van zijn zoon en ook kapper Arrien van Pelt op de Vriesestraat de vlag hijzen voor 19 juli: De geboortedag van Nederland in Dordrecht. Leen hield direct een toespraak vanaf de trap, zoals hij vroeger uit zijn hoofd deed.

Stem van Dordt bericht uitgebreid over Van Pelt, die aanstaande vrijdag in portret te zien is bij RTV Dordrecht:

DORDRECHT - Leendert van Pelt (89) is geportretteerd in de documentaire serie Een cijfer voor je leven. Filmmaker Bob Entrop deed daarvan de regie en het camerawerk.
Leen van Pelt is 89 jaar en is erelid van de DOV en winkelcentrum Sterrenburg. Hij is vanaf vrijdag 7 november te zien bij RTV Dordrecht. Foto: Piet de Meer
Leen van Pelt is 89 jaar en is erelid
van de DOV en winkelcentrum Sterrenburg.
Hij is vanaf vrijdag 7 november te zien
bij RTV Dordrecht. Foto: Piet de Meer

Uit de aftiteling blijft dat de gemeente Dordrecht het portret mede mogelijk maakte en dat voorwerk was gedaan door journalist Hans Berrevoets.
Leen van Pelt in portret draait vrijdagavond 7 november na het nieuws tot zaterdag 8 november 18.00 uur. De bekende Dordtenaar spreekt zeer openhartig en met gevoel over de hoogte- en dieptepunten in zijn leven.

Koster

Van Pelt, zoon van de koster van de gereformeerde Bethelkerk in Zwijndrecht, is nog steeds betrokken bij de kapperszaken Van Pelt, maar dan inmiddels als werknemer van zijn twee zonen, die volgens waarnemers veel van het organisatietalent van hun vader weg hebben.
Van Pelt sr. , die op allerlei terreinen werd onderscheiden, was de regelneef en aanjager van de kapperszaken. Het knippen had hij niet in zijn vingers. Hij maakte ook naam als de man, die van het kappersvak landelijk een volwaardige bedrijfstak maakte.
Het gevoel voor PR helpt hem daarbij en in de serie komt nog langs dat hij journalist is geweest in de jaren vijftig van de vorige eeuw van het protestantse Dordtsch Dagblad. Dat was toen te vinden aan het Scheffersplein waar nu stripwinkel Sjors te is.

Dieptepunt

In 1998 was Van Pelt ook nog de succesvolle aanjager van een geslaagde voorkeursactie voor Bas van der Zwaan, die in de gemeenteraad van Dordrecht werd gekozen en in 2002 nog wethouder werd.
Van Pelt, erelid van de Dordtse Ondernemers Vereniging (DOV) en erevoorzitter van winkelcentrum Sterrenburg, is met zijn tweede vrouw Ankie al bijna 44 jaar getrouwd. Ze werkt nog steeds in de zaak.
Van Pelt spreekt in sympathieke en openhartige bewoordingen ook over zijn eerste vrouw Ria, die van groot belang is geweest voor de opbouw en ontwikkeling van de firma Kapper Van Pelt.
Leendert en Ria groeiden alleen uit elkaar, zo blijft uit de documentaire. Dat was voor hem een dieptepunt wat hij niet onbesproken wenst te laten.
Leendert van Pelt komt nog steeds elke dag bij de vier kapperszaken langs en in de documentaire rijdt hij op zijn scootmobiel stevig door ‘zijn’ winkelcentrum Sterrenburg. Hij zegt als optimist het leven een 9 te geven.
Eind november hoopt Van Pelt zijn negentigste verjaardag te vieren.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.