Dordrecht staat bol van de Sinterklaasactiviteiten dit jaar

03 november 2014 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Sinterklaas in Dordrecht. Dat wordt weer een groot feest dit jaar. Hieronder een overzicht van de verschillende activiteiten.

13 en 14 november Sinterklaasserie RTV Dordrecht
Terwijl de zon nog uitbundig scheen en de Dordtse inwoners nog alles behalve bezig waren met Sinterklaas, nou ja op de Pietendiscussie na dan, werd er in het diepste geheim al gewerkt aan een tweedaagse Sinterklaas televisieserie van Dordtse bodem. RTV Dordrecht zendt dit uit op donderdag 13 en vrijdag 14 november. Het is groot nieuws want het schijnt zo te zijn dat hoofdpiet dit jaar niet met de Sint de Dordtse haven in komt varen. Dat kan toch niet?

14 november oplevering Scheffersplein
Op vrijdag 14 november zal hoofdpiet samen met smulpiet al aanwezig zijn op het Scheffersplein? Wat vreemd, zouden de geruchten dan toch kloppen? Het komt wel goed uit want dan kunnen de wethouders meteen het vernieuwde horecaplein `Het Scheffersplein’ symbolisch weer teruggeven aan de stad. En dan met name aan de horeca.

15 november intocht Dordrecht
De intocht is dit jaar nog leuker en nog vrolijker dan anders. Er zijn verschillende items toegevoegd die bijvoorbeeld te maken hebben met de heropening van het Scheffersplein. De sint heeft laten weten nog meer stevige Kokspieten mee te nemen dan anders. Om 12.00 uur zal de Sint met zijn gevolg van meer dan 100 pieten en een heuse accordeonpiet met de boten de SPANJE en de PEPERNOOT aankomen bij de Kuipershaven. We gaan er vanuit dat er nog meer kids dan voorgaande jaren met hun ouders en/of opa’s en oma’s de Sint en zijn gevolg aan de kade opwachten.

DJ Piet en Pietertje Post zullen vanaf het grote ponton optreden en het publiek vanaf 11.30 uur opwarmen voor de ontvangst van de Sint. Dit jaar is er ook een ander muziekkorps aan de kade. Sandido zorgt voor de muzikale omlijsting. Natuurlijk is er weer van alles aan de hand. Kom vooral kijken want waarom loopt onze burgemeester nu al met een vishengel rond door Dordrecht? Burgemeester Brok zal de Sint welkom heten. De Sint en de burgemeester zullen daarna een aantal kinderen persoonlijk begroeten, terwijl er door de Pieten kruidnootjes uitgedeeld worden. De Sint stapt om ca. 12.45 uur op zijn paard voor een korte rondtocht door het Centrum. De tocht gaat via de Nieuwe haven richting Grotekerksbuurt en Groenmarkt en eindigt om ca. 13.20 uur op het Scheffersplein.

Scheffersplein
Vanaf 12.45 uur tot ongeveer 14.00 uur verzorgt de SIS een programma op het hoofdpodium. De Sint wordt bij aankomst rond 13.20 uur ontvangen op het podium. De podiumoptredens zullen bestaan uit muziek en zang van Sint’s allerbeste Pietenband en dans van de danspieten die toevalligerwijs allemaal Laura heten. Ook DJ Piet, die tevens te zien is op een praalwagen in de stoet, zal het publiek meenemen in een mix van herkenbare Sinterklaasnummers. Door het enthousiasme van de SIS crew en de pietenband op het podium ontstaat er een interactie met het publiek. Er zullen pieten vanaf het dak komen abseilen, en de etalages van vroom en dreesman komen tot leven met vrolijke pieten die binnen de kortste keren zorgen voor een aansprekende Sinterklaasuitstraling. Ook zal er een kinderattractie worden geplaatst en is er een kraam met limonade en Sinterklaaslekkernijen bij Miro. Nieuw dit jaar is dat de Sint op het podium Scheffersplein de sleutel van het Sinterklaashuis aan de Voorstraat krijgt overhandigd. Daarmee vervalt de openingshandeling later op de dag  bij het Sinterklaashuis zelf.

Crabbehof
De SIS verzorgt na het bezoek aan verpleeghuis Crabbehof vanaf de Abraham Kuyperweg een kleine rondtocht rond WC Crabbehof waarna de Sint met gevolg rond 15.00 uur het binnenterrein van het van Oldenbarneveldtplein oprijdt en door de winkeliersvereniging wordt ontvangen op het podium. Meneer Kooreman heeft nu al laten weten dat hij niet meer kan wachten van de spanning. Na het podiumprogramma wat ook hier uit zang en dans zal bestaan, gaat de Sint te voet een ronde maken langs de gevestigde winkeliers. Vervolgens zal er een meet and greet zijn t.h.v. het podium waar kinderen met de Sint op de foto kunnen.

16 november Sint Express Tour
Meer dan trots is de Dordtse Sintorganisatie (SIS) dat zij vorig jaar zijn benaderd door de toenmalige Guusje Nederhorst Foundation, thans Stichting Het Vergeten Kind om de organisatie van een groot sinterklaasspectakel voor meer dan 750 kinderen op zich te nemen in het Utrechtse Spoorwegmuseum. Nu voor de tweede maal participeren zij hierin en staat er weer een geweldig mooie dag voor de deur voor 750 zogenaamde Vergeten Kinderen. Dat wordt dus daags na de intocht weer vroeg op staan voor de Sint en zijn Pieten om naar Utrecht af te reizen.
Gelukkig weet de Sint dat hij in Dordrecht weer heerlijk kan slapen in het prachtige Sinterklaashuis

23 november Sinterklaas Beweegfeest
Samen met Sint en Piet beleven wat er op het gebied van sport en bewegen al mogelijk is, dat kan tijdens het Sinterklaas Beweegfeest. De inmiddels vijfde editie van het beweegfeest vindt plaats op zondag 23 november in Sportcomplex Crabbehof. Het beweegfeest wordt georganiseerd door Sportbedrijf Dordrecht in samenwerking met de SIS en lokale sportverenigingen en is bedoeld voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Deelnemen kan in de ochtend of in de middag. Beleven en bewegen, daar gaat het om bij het Beweegfeest! De sporthal wordt omgetoverd tot een Sint en Piet belevingswereld en wordt ingedeeld in verschillende beweegzones met verschillende activiteiten. Zo kan er geproefd worden van het brede aanbod aan sporten wat Dordrecht rijk is.  

30 november Sinterklaas is terug in Kunstmin !
Eindelijk! Sinterklaas en zijn Pieten zijn na lange tijd weer terug in schouwburg Kunstmin.De decembermaand is met de komst van de goedheiligman voor veel kinderen een stukje magie, een sprookje, een oer-Hollands stukje volkscultuur. Een aantal medewerkers van de SIS en het team van DJ Piet en Show waagt de stap naar dit prachtig geheel gerenoveerde theater en vertaalt deze magie letterlijk naar het grote podium. U en uw kids zitten heerlijk in het rode pluche, het doek gaat open en… Is Knuffel Piet haar vrienden kwijt? Kan Surprise Piet echt goochelen? Weet Praatjes Piet Sinterklaas wel op tijd terug te vinden? Natuurlijk zal de muziek van DJ Piet niet ontbreken. Samen met het allerbeste Pietenorkest, Liedjes Piet en de vrolijkste DansPieten, maken ze er een ouderwets gezellige interactieve show van. Spannend, grappig en sprookjesachtig zal het zijn op zondag 30 november in Schouwburg Kunstmin. De kinderen zullen er nog lang over napraten en niet onbelangrijk... Sinterklaas heeft na afloop voor alle kinderen nog een heel mooi magisch cadeautje. Wees er snel bij want dit mag u echt niet missen. We vinden het nu al leuk...Shows om 12.00u en 16.00u, kaarten via www.kunstmin.nl
 
Voor meer informatie kunt u kijken op www.intochtdordrecht.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.