"Tabak in de tuin, mijn jeugd in de oorlog"

06 november 2014 door Hennie van der Zouw
"Tabak in de tuin, mijn jeugd in de oorlog"

DORDRECHT - Op donderdag 13 november om 12.45 uur reikt mevrouw Van der Toorn het eerste exemplaar van haar boekje ‘Tabak in de tuin, Mijn jeugd in de Oorlog’ uit aan Bert van de Burgt, wethouder Onderwijs.

Mevrouw van der Toorn woont in Houten maar groeide op in Dordrecht waar zij de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Zij was leerling van de toenmalige Da Costa school, de latere Mauveschool, in Oud-Krispijn.

De inmiddels 80-jarige schreef haar herinneringen op in een boekje. In 26 hoofdstukken beschrijft ze in de ik-vorm hoe ze die tijd ervaren heeft. Hoe ze met haar ouders en broertjes tot twee keer toe naar opa en opoe moest vluchten en hoe haar vader tabak verbouwde in de tuin.

70 jaar vrijheid
Nu we op 4 en 5 mei 2015 gedenken dat de oorlog 70 jaar voorbij is, wil mevrouw Van der Toorn het boekje onder de aandacht brengen van jongeren (vanaf 10 jaar) en ouderen in Dordrecht, de stad waar haar verhaal zich afspeelt. Daarom biedt zij het boekje aan de wethouder aan.

Bij de overhandiging zal ook de heer Van Gink aanwezig zijn, die jarenlang directeur was van de Mauveschool. Tegenwoordig bestaat het gebouw van de Mauveschool of Da Costaschool niet meer. Het stond op het Mauveplein. De Mauveschool is opgegaan in de huidige Basisschool de Fontein, gevestigd in de Koloriet in Oud Krispijn.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.