Tweede Kamer neemt kennis van rapport: 'Slimme maatregelen voor minder filedruk op A15'

19 november 2014 door Hennie van der Zouw
Tweede Kamer neemt kennis van rapport: 'Slimme maatregelen voor minder filedruk op A15'

DRECHTSTEDEN - Er wordt weer een belangrijke stap gezet in het bestuurlijk proces om filedruk op de A15 te verminderen. Op maandag 24 november a.s. neemt de vaste Kamercommissie Infrastructuur en Milieu kennis van de uitkomsten van het BO-MIRT overleg. In dat overleg is het onderzoek besproken dat de gemeenten Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam hebben laten uitvoeren naar slimme maatregelen, quick wins, op de A15.

Quick Wins
In de onderzoeksrapportage worden eenvoudig uit te voeren en relatief goedkope maatregelen voorgesteld om de doorstroming op de A15 te bevorderen. Maatregelen zijn bijvoorbeeld meer gebruik maken van de spitsstrook en het verbeteren van de mogelijkheden voor in- en uitvoegen.

Regionaal portefeuillehouder Hans Tanis: “De voorgestelde maatregelen zullen zeker een positief effect hebben op de filedruk op de A15. De echte besluitvorming moet in het eerste kwartaal 2015 plaatsvinden. De komende maanden worden benut voor  afspraken over onder meer de financiering. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste auto’s vóór eind 2017 van de spitsstroken gebruikmaken. Dit is een mooi voorbeeld van regionale samenwerking samen met bedrijfsleven en provincie.”

BO-MIRT
In het Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (BO-MIRT) van 13 oktober werd vastgesteld dat het rapport nu rijp is om door de Tweede Kamer te worden besproken. Dit geldt zowel voor de ontwerpen, als voor de bijbehorende verkeersrapporten en de kostenramingen. In het BO MIRT overlegt een bestuurlijke delegatie namens de Zuidvleugel, met het Kabinet over de ruimtelijk economische ontwikkeling van de zuidelijke Randstad. *

Vervolg
In de komende maanden worden onderzoeken definitief afgerond en worden gesprekken gevoerd over de financiering van de maatregelen. De quick wins moeten deel gaan uitmaken van het investeringsprogramma Beter Benutten. Als de Stuurgroep Beter Benutten in het eerste kwartaal van 2015 positief besluit op de voorgestelde maatregelen, kan naar verwachting de uitvoering in 2017 beginnen.

* De Drechtsteden worden in het overleg vertegenwoordigd door de provincie Zuid-Holland.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.