Dubbeldam kan dinsdag 25 november al praten over aandacht voor 200- jaar gemeente Dubbeldam in 2016

19 november 2014
Dubbeldam kan dinsdag 25 november al praten over aandacht voor 200- jaar gemeente Dubbeldam in 2016

UP DATE DUBBELDAM – Voor Dubbeldammers is 2016 een feestjaar. Dan kan herdacht en gevierd worden dat de huidige wijk van Dordrecht tweehonderd jaar geleden ook als ambacht een gemeente werd. Dat werd dan een plattelandsgemeente genoemd, naast gemeentes die stad waren. De gemeentewet van 1851 ging verder met één gemeente.

Het is gelijk een mooie stip aan de horizon als op dinsdag 25 november een bijeenkomst wordt gehouden in Dubbeldam over het onderwerp: Hoe vitaal is Dubbeldam. Een eigen jubileum vieren maakt mensen trots op de eigen woonomgeving.

CDA-commmissielid voor de gemeenteraad, Theo C. Oostenrijk, is enthousiast over 2016: Hij twittert: Dubbeldam 200 jaar in 2016. Dat betekent een extra Mijlpaal voor de gemeentelijke agenda. Feesten op een nieuw Damplein. Wethouder Piet Sleeking van Beter voor Dordt (BVD), die in maart 2014 het kombord Dubbeldam onthulde met twee collega's,  laat via twitter weten dat de gemeente Dordrecht graag meewerkt aan de mijlpaal 200 jaar Dubbeldam in 2016 als eerst in Dubbeldam wordt nagedacht. Hij onderstreept daarmee de volgorde, die Hans Berrevoets in een twitter bericht op de volgende wijze heeft verwoord:

\

 

hans berrevoets @hansberrevoets

 

 

 

@pietsleeking @toostenrijk Ik vertrouw op kracht van idee uit Dubbeldam zelf om trots 200 jaar te vieren in 2016.. Vlag / kombord geregeld - 19 nov.

Bij het gemeentelijk archief van Dordrecht dateren de oudste gemeentelijke stukken van Dubbeldam als zelfstandige gemeente ook uit 1816. Aan de zelfstandige positie kwam op 1 juli 1970 een einde toen Dordrecht geheel Dubbeldam overnam. Het gemeentebestuur van Dordrecht vindt de eigen geschiedenis van Dubbeldam zeker wel van belang. Daarom werd in aanwezigheid van drie wethouders in maart 2014 een kombord onthuld op het Damplein. Eerder had Dubbeldam ook een eigen vlag gekregen.

Historische informatie:

Dubbeldam was lange tijd niet meer dan een paar huisjes rond een kerk. In 1632 stonden er slechts 56 huizen, honderd jaar later waren dat er 107 en in 1840 was dit aantal gegroeid tot 243. Na 1750 werd het grondgebied van Dubbeldam flink uitgebreid met nieuwe polders en groeide ook het dorp uit tot een plaats van redelijke omvang. In 1816 werd de gemeente Dubbeldam geformeerd, die in 1856 de gemeentes Wieldrecht en De Mijl zou annexeren. De macht van de ambachtsheer was met de vorming van de gemeente geminimaliseerd, al bleef hij tot 1929 rechten over Dubbeldam houden.

Het grondgebied van Dubbeldam besloeg vanaf 1856 ongeveer 3/4 deel van het Eiland van Dordrecht, het qua inwonertal veel grotere Dordrecht moest het met een veel kleiner deel doen. Vanaf 1871 werden herhaaldelijk stukken grondgebied door het uitbreidende Dordrecht geannexeerd. Om de aanleg van de spoorlijn naar Sliedrecht mogelijk te maken werd rond 1880 grond geruild met Dordrecht en het gebied rond 't Vissertje aan Dubbeldam toegevoegd. Smalend kunnen oude Dubbeldammers nu nog zeggen: 'Het station van Dordrecht staat op het grondgebied van Dubbeldam'. Zelf had Dubbeldam samen met 't Vissertje een stopplaats aan de spoorlijn Elst - Dordrecht: stopplaats 't Visschertje. Deze werd in 1926 gesloten. Dordrecht bleef groeien en had veel meer ruimte nodig. Ondanks pogingen in de jaren zestig om het dorp, door het te doen uitgroeien tot een voorstad van Dordrecht, zijn zelfstandigheid te laten behouden werd Dubbeldam op 1 juli 1970 geheel aan Dordrecht toegevoegd.

 

Info over aanstaande dinsdag:

 

Bewoners en ondernemers van Dubbeldam uit worden uitgenodigd voor een bijeenkomst op dinsdag 25 november van 19.00-21.00 uur in het Parkhuis, Haaswijkweg Oost 69A. We bespreken dan de vitaliteitsscan van Dubbeldam.

Kaartje is grondgebied van Dubbeldam net voor het ontstaan als gemeente. Bron gemeentegeschiedenis!

Dubeldam vitaal

Dubbeldam vitaal?

Hoe vitaal is Dubbeldam? Is de wijk actief en gezond? Kan Dubbeldam tegen een stootje? De gemeente Dordrecht wil daar graag met u over in gesprek. Dubbeldam staat al jaren bekend als een prettige wijk om in te wonen. Samen met u willen we dat graag zo houden. Denkt u mee?
Welkom

U bent welkom op dinsdag 25 november 2014 van 19.00-21.00 uur in het Parkhuis aan de Haaswijkweg Oost 69A. 

Straatkubus

starten om 19.00 uur met een presentatie van Jacqueline Gommans, projectleider bij de gemeente Dordrecht. U krijgt dan eerst informatie over de wijk. Met behulp van gegevens uit de  Straatkubus hebben we een scan gemaakt van de vitaliteit van de wijk.


Wonen er veel kinderen en jongeren of juist meer ouderen, en wat betekent dat voor bijvoorbeeld de voorzieningen? Hoe is de koopkracht in de wijk? Hoe zit het met de hypotheken en het onderhoud van de woningen? Hoeveel auto’s bezitten de bewoners van Dubbeldam? Deze en andere zaken kunnen allemaal iets zeggen over de vitaliteit van een wijk. 

Samen Dubbeldam vitaal houden

Om een goed beeld te krijgen van de vitaliteit van Dubbeldam, hebben we meer nodig dan feiten en cijfers alleen. Graag horen we hoe u, als bewoner of ondernemer, over uw wijk denkt. Herkent u de zaken uit de vitaliteitsscan? Waar moeten we rekening mee houden, als we Dubbeldam vitaal willen houden? Uw reacties en ideeën zijn van harte welkom. 

Aanmelden

Wilt u meedenken en meepraten? Heel graag! U kunt zich aanmelden bij Jenny Volker, via email aj.volker@dordrecht.nlhttp://www.wijkendordrecht.nl/wijkensites.dordrecht/gx/ZksrxkdJmqK.png.

 

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.