PvdA Dordrecht: Politie op afstand van verkeersveiligheid

25 november 2014
PvdA Dordrecht: Politie op afstand van verkeersveiligheid

DORDRECHT - De PvdA Dordrecht meldt dat de politie niet echt zichtbaar is om de verkeersveiligheid te bevorderen. Daarom is een meldpunt verkeersonveiligheid nodig in Dordrecht. Binnenkort wil de gemeenteraadsfractie een gesprek aanvragen met verkeerswethouder Rick van der Linden.

De partij meldt de info over de verkeers (on) veiligheid op de eigen website.

De grote klacht is dat je de politie bijna nooit ziet op de locaties die zijn gemeld. De indruk die ontstaat is dat de politie geen prioriteit geeft aan verkeersveiligheid in de wijken. De politie staat te ver op afstand.

Doel van deze actie voor de PvdA is: bewoners en politie dichter bij elkaar te brengen en dat de politie zich ook laat zien op genoemde locaties, op onverwachte momenten.
De politie moet weer partner worden in verkeersveiligheid in de wijk.

Grote ergenis in de stad is dat op 30 km zones helemaal niet wordt gecontroleerd, terwijl dat in andere steden (bijv. Soest) wel regelmatig gebeurt. Dus het kan wel.

Verkeersveiligheid moet een zaak zijn van bewoners, politie en politiek. Enerzijds door het slim inrichten van straten en het efficient leiden van de verschillende verkeersstromen door de stad, en anderzijds door een flexibel controle systeem met afspraken met  bewoners en politie en gemeente.

Want ook diverse onduidelijke, overlast gevende en onoverzichtelijke locaties zijn gemeld: zoals kruising Schenkeldijk-Zuidendijk; de onduidelijke voorrangregels op dubbele rotondes; voetgangers in Krispijntunnel (zijn onzichtbaar), fietsers op Paulusplein en op stoep bij de winkels, fietsers tegen de richting in fietsen vanaf Prins Hendrikbrug, Vogelplein.

Verkeer, je hebt er dagelijks mee te maken, met elkaar kunnen we Dordrecht ook op de weg veiliger maken, zeker voor de fietsers.


DE PVDA WIL DE VOLGENDE ACTIES:

- Controle/Flits acties tijdens spitsuren op genoemde locaties

- Aanpak 30 km zones, zoals in Soest: Controleren (korte termijn) en straten aanpassen (lange termijn)

- Starten Meldpunt Gevaarlijke Verkeerssituaties zodat bewoners en ondernemers altijd kunnen melden

Hierover gaan we in gesprek met wethouder van der Linden, burgemeester en politie en raad.


Top 3 zijn:

1)    Stadspolderring, daar wordt veel te hard gereden op diverse plaatsen.

2)    Nassauweg (kruising Willem de Zwijgerlaan)
    Daar is het tijdens de spits een complete chaos sinds het maken van 1 richting verkeer van de Nassauweg (Essenhof zijde). Waar nu dus bijna niemand rijdt.
    Maar aan de andere kant rijden Fietsers, veelal scholieren, busvervoer voor de leerlingen van de Anna Frankschool, auto’s in beide richtingen, het loopt tijdens de spits vaak helemaal vast. Deze situatie moeten we niet willen. Nassauweg moet weer 2 richting verkeer worden aan beide kanten.
    Zie ook de foto.

3)    De 30 km zones
    Daar wordt continu te hard gereden. Zowel in Dubbeldam, Minaertweg, Bankastraat, Kromhout, Reeweg Zuid, Sint Jorisbrug, Charlotte de Bourbonstraat. Ook Singel wordt hierbij genoemd; daar komt een 30 km zone maar is er nog niet.
    In de gemeente Soest zijn er vaste afspraken met de politie en houdt de politie grootschalige controles, met enige regelmaat.

Hierna zijn nog genoemd: Brouwersdijk (kruising B. Toussaintstraat, Krommedijk, Biesboschstraat (kruising Noordendijk, weg vaak geblokkeerd door bevoorrading Khotinsky), Leerpark, Abel Tasmanstraat, Merwedestraat, Krispijnseweg (kruising Mauritsweg).

We hebben ook een top 11-20 lijst gemaakt van situaties die wel genoemd zijn, maar minder.

Tot slot is er nog een lijst met adviezen en suggesties over situaties in heel de stad, aangeleverd door bewoners.

Een oud politieman, die ik onlangs sprak zei: Vroeger was het heel gewoon dat bij klachten de politie bij bewoners op bezoek ging om te bespreken hoe een gevaarlijke verkeerssituatie kan worden verbeterd. Daar hield de politie zich actief mee bezig.


Jacqueline van den Bergh - raadslid PvdA


Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.