Historische Kraan en Kluswoningen Stadswerven

26 november 2014 door Hennie van der Zouw
Historische Kraan en Kluswoningen Stadswerven

DORDRECHT - Aanpassingen plan pakken voordelig uit. Een historische kraan bij de voormalige scheepshelling aan de Merwede, kluswoningen en woonwagens aan de Papendrechtsestraat en woningen in plaats van kantoren. Dat zijn de belangrijkste wijzigingen voor Stadswerven die het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht voorstellen aan de gemeenteraad. De wijzigingen in het stedenbouwkundig plan voor dit deelgebied leveren de gemeente een voordeel in het verlieslijdende project Stadswerven.

De aanpassingen hebben vooral te maken met de economische crisis en de keuzes die de gemeenteraad van Dordrecht eerder heeft gemaakt: grootschalige kantorenbouw is niet meer aan de orde, voor woningbouw ligt het accent op Stadswerven. Daarbij is er ruimte voor kleinschalige initiatieven, zoals kluswoningen op de hoek Merwedestraat/Papendrechtsestraat. Aan de rivier is nog ruimte voor een nieuw woontoren van circa 10 verdiepingen. De verhuizing van de woonwagens van de Lijnbaan naar de Papendrechtsestraat is een verbetering uit het oogpunt van veiligheid: op de Lijnbaan staan ze te dicht bij elkaar.

Herinnering
De historische kraan staat nu nog in Hendrik-Ido-Ambacht en is na de oorlog als onderdeel van de Marshallhulp aan Nederland geschonken. Door sponsoring van het transport en door de inzet van leerlingen voor het schilderwerk kunnen de kosten van plaatsing beperkt worden tot ca. €230.000 euro. Met de kraan krijgt Stadswerven naast de Biesboschhal, de kraanbaan en de scheepshelling nog een herinnering aan het industriële verleden.

Entree
Het college wil ook het Wervenpark anders vormgeven dan eerst de bedoeling was. Zo komt er geen kostbare brug en ontsluitingsweg over de betonnen liggers van de scheepshelling. Het college wil de aanleg van het park wel naar voren halen, omdat het bij de entree van de wijk ligt. In totaal komt het plan Stadswerven door de wijzigingen ca. €560.000 voordeliger uit.

De aanpassingen aan het stedenbouwkundig plan gaan als voorstel naar de gemeenteraad.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.