Jongeren samen met ouders naar Halt bij bezit van alcohol

27 november 2014 door Hennie van der Zouw
Jongeren samen met ouders naar Halt bij bezit van alcohol

DRECHTSTEDEN -  Jongeren onder de 18 jaar die op publiek toegankelijke plaatsen alcohol bij zich hebben worden voortaan in eerste instantie doorverwezen naar Halt. Daar krijgen zij een leerstraf, waarbij ze worden voorgelicht over de gevaren en schadelijkheid van alcohol. Het bijzondere is dat hun ouders in een aparte ruimte met elkaar het gesprek aangaan over alcohol en de opvoeding. De 17 burgemeesters in de regio Zuid-Holland Zuid hebben gezamenlijk besloten tot deze aanpak, die wordt gefinancierd door het regionale alcoholpreventieprogramma Verzuip jij je Toekomst?!.
 
Tot nu toe krijgen jongeren die in overtreding zijn regelmatig een geldboete van 45 euro (t/m 15 jaar) of 90 euro (16 t/m 17 jaar). Sinds begin dit jaar is het makkelijker om hen door te verwijzen naar Halt. De burgemeesters in de regio hebben nu gezamenlijk de intentie uitgesproken deze werkwijze te gaan volgen. “Een goede ontwikkeling”, vindt Dirk van der Borg, bestuurlijk trekker van Verzuip jij je Toekomst?! en burgemeester van de gemeente Molenwaard. “Het doel moet vooral zijn dat de jongere leert van zijn straf en de volgende keer andere keuzes maakt. Dat bereik je niet altijd met een boete, maar wel als je met de jongere in gesprek gaat over zijn of haar gedrag. Zo verbinden we handhaving en preventie aan elkaar. De leerstraf van Halt is daar een mooi voorbeeld van.”
 
Ouders
Dat jongeren worden doorverwezen naar Halt is natuurlijk niet nieuw. Dat geldt wel voor het actief betrekken van ouders daarbij. Terwijl de jongere in de ene ruimte aan zijn of haar leerstraf deelneemt, gaan in een andere ruimte de ouders onder begeleiding van een professional met elkaar in gesprek over de gevaren van alcohol en de rol die zij kunnen spelen in de opvoeding. Dirk van der Borg: “De invloed die ouders hebben op hun kinderen wordt nog wel eens onderschat. Uit onderzoek blijkt dat in gesprek gaan met kinderen en regels stellen werkt. Daarom richt Verzuip jij je Toekomst?! zich al jaren voornamelijk op de ouders. Als hun kind de wet heeft overtreden is dat een goed moment hierover met de ouders te spreken. We hopen dat zij vervolgens weer het gesprek aangaan met hun kind.”
 
BOA’s
De leerstraf voor jongeren en hun ouders wordt uitgevoerd door Halt, in samenwerking met Youz (onderdeel van Antes) en Verzuip jij je Toekomst?!. Gemeenten zijn sinds 1 januari 2013 verantwoordelijk voor de handhaving van de Drank- en Horecawet. Hiervoor zetten zij buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) in. Sinds die datum zijn jongeren onder de 16 jaar (en sinds 1 januari 2014 onder de 18 jaar) strafbaar als zij alcohol bij zich hebben op straat, maar ook in bijvoorbeeld de sportkantine en de horeca.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.